Szezonja van: mi fán terem a naspolya?

Ha a hétvégén piacozásra indulnak a hideg ellenére – egyébként szerintünk a téli piacra járásnak van egy rendkívül kellemes és megnyugtató hangulata – akkor tartsák nyitva a szemüket, mert néhány felkészült árusnál már megtalálhatják a ritkaságszámba menő naspolyát.

Naspolya szállításra, csomagolásra készen októberbenForrás: Takkk / Wikipedia.org

Erről az apró és valljuk be nem éppen bizalomgerjesztő gyümölcsről azt érdemes tudni, hogy a rózsafélék családjába tartozik és közeli rokona a körtének, az almának és a brisnek. Az íze a szelídgesztenyére emlékeztet és míg régen a királyi konyha különlegességének tartották, addig ma már csak ősi, szél által gyötört, ágas-bogas naspolyafákról szedhetjük a gyümölcseit.

A naspolya a Kaszpi-tenger partjáról származik; Törökországban, Örményországban és Irán területén még mindig tömegesen fordul elő. Európába a rómaiaknak köszönhetően érkezett meg és a brit szigeteken ma is nagyon népszerű alapanyag, amiből a legtöbb esetben szószokat, lekvárokat és fűszeres chutney-kat készítenek húsok mellé.

Ha januárban találkozunk vele a piacokon, akkor jó ha tudjuk, hogy a kemény naspolya éretlennek számít, de ha jó az ára akkor érdemes így is lecsapni rá, mert érlelés után megpuhul. A héja teljesen elvékonyodik és pergamenszerűen lepereg, vagy lehúzhatóvá válik, a gyümölcshús íze pedig édes lesz. Egyesek szerint akkor a legfinomabb, ha lekvár állagúra szottyosodik, vagyis a belseje már nem krémszínű, hanem barna. Szóval, amíg kívül nincs a naspolya héján penész és nem áraszt savanyú szagot, addig a gyümölcskék nem romlottak, csak érettek és tökéletesek a fogyasztásra vagy befőzésre.

A világos húsú, éretlen, de szállítható gyümölcs és az érett, krémes naspolyaForrás: Takkk / CC BY-SA 2.5 / Wikipedia.org

Az érett naspolyát viszont igyekezzünk még a vásárlás napján feldolgozni vagy megenni, mert a hűtőben maximum 1-2 napot áll el, és ha volt köztük egy-két romlott szem, akkor hamar a többiek is beteggé válhatnak.

Miért csapjunk le a naspolyára?

Mert a gyümölcs ásványi anyagokban kifejezetten gazdag. Található benne réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium is, illetve B1 és C-vitamin. És ami még egy plusz jó tulajdonsága, hogy az utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet tartalmazza.

A naspolyafa virágai a dél-amerikai régióbanForrás: Shutterstock

Rendszeres (a szezonja januárban, októberben, novemberben és decemberben van – meg a spejzban, ha eltettünk belőle) fogyasztása esetén erősíti a csontokat, védi az emésztőrendszerünket, székrekedés és hasmenés esetén egyaránt hatásos.

Legyünk naspolyaszívók

A naspolyát gyerekekkel együtt enni a legélvezetesebb, mert eljátszhatjuk, hogy félelmetes vámpírok vagyunk, miközben kis lyukat fúrunk a gyümölcs héján, majd kiszívogatjuk a krémes belső gyümölcshúst.

De ha lekvárt készítenénk belőle, akkor egyszerűen nyomjuk át az egész gyümölcsöt egy szitán és a pépből már főzhetjük is a lekvárt. Amint azt már korábban említettük, sült húsok, például egy finom, fűszeres egyben sült karaj mellé kiváló lehet gyümölcspüréként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek