Az újévi lencse finom és melengető alternatívája

Kultúránkban a töltött káposzta és a lencse elhagyhatatlan újévi étek. Kis adagban, vagy hatalmas – királyságoknak is elegendő – mennyiségben készülnek családtól és ízléstől függően. De ez a két étel mindenhol ugyanazt jelenti; gazdagságot és szerencsét várunk tőlük az elkövetkező új évre.

Forrás: shutterstock.com

De ha már a harmincadikféle lencsesalátát vagy főzeléket készítjük, és már nincs új, a reformnál is reformabb változat, amit az asztalra tehetnénk, akkor utazzunk egy kicsit képzeletben és kössünk ki Törökországban, a levesek hazájában.

A török konyha híres finom leveseiről, melyeket eredetileg reggelire fogyasztottak, még mielőtt a hagyományos reggelizés elterjedt volna. Ezek a levesek lehetnek könnyűek, tartalmasak és táplálóak; sok zöldséggel és rizzsel is fel lehet őket turbózni. A legelterjedtebb és legkedveltebb a kirmizi mercimek corbasi, vagyis a vörös lencseleves. Az a jó benne, hogyha ezt ennénk idén szilveszterkor, akkor nem kell érte a helyi török étterembe rohanni, mert annyira könnyű, hogy otthon is pikkpakk elkészíthetjük.

Mitől piros a vöröslencse-leves?
A nevétől eltérően, nem a vöröslencsétől. A kirmizi mercimek corbasi a jófajta, sűrű paradicsompürétől kapja a színét. Ha nem tennénk bele paradicsompürét, akkor sima, zöldes-sárgás színe lenne az ételnek. A vörös lencse egyébként jó növényi fehérjeforrás, könnyen emészthető, tele van aminosavakkal, valamint A- és B1-vitaminokkal, illetve magas a folsavtartalma is.

Így készítsük el

Hozzávalók 4 személyre:
4 kávéscsészényi vörös lencse, de ha annyi nincs éppen otthon, akkor pótoljuk sima lencsével, csak egy órára áztassuk be főzés előtt
1 db sárgarépa
1 fej vörös hagyma
2 evőkanál sűrű, natúr paradicsompüré
szárított fodormenta ízlés szerint
1 csipet őrölt fekete bors
1 csipet csípős, vagy nemes darált pirospaprika (attól függ ki mennyire bírja a csípőset
ízlés szerint egy csipet római kömény
kevés friss citromlé
olívaolaj
1-1,5 liter víz, ami lehet marha alaplé is; ma már kapni olyan húsleveskockákat, amikben jóval kevesebb a felesleges adalékanyag

TIPP: ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor kockázzunk fel kettő kisebb burgonyát is és főzzük bele a levesbe, ez turmixoláskor besűríti majd az ételt – hígítani még mindig könnyebb, mint utólagosan sűríteni.

Elkészítés:

A vörös lencsét áztassuk be 10 percre forró vízbe (ha sima lencsét is használunk, azt egy órára áztassuk be). Vágjuk apróra a hagymát, majd pároljuk üvegesre az olajon egy lábosban. Közben reszeljük le a sárgarépát és pároljuk össze a hagymával körülbelül 5-10 percig. (Ha szeretnénk, itt hozzáadhatjuk a megpucolt, apróbbra felkockázott krumplit is a zöldségekhez) Keverjük el a sűrített paradicsomot egy kevés kis vízzel, majd a leszűrt lencsével együtt öntsük az edénybe. Sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a piros paprikát és a római köményt. Öntsük fel 1-1,5 liter forró vízzel, majd főzzük az egészet, amíg a lencse és a krumpli meg nem puhult. Ha minden megfőtt, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd botmixerrel turmixoljuk össze. Nem kell teljesen homogén állagúra pépesíteni, egy két harapható lencse maradhat benne. Tálaláskor szórjuk meg szárított mentával és facsarjunk rá egy kevés citromlevet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek