Ezek voltak 2019 legjobb táplálkozási tippjei, amikkel ellátott minket a dietetikus

2019-ben ismét a fejük tetejére álltak a táplálkozási trendek. Ami eddig egészséges volt, az két-három hónappal később már a lehető legrosszabb ételnek és szokásnak bizonyult. Dietetikusunk igyekezett tisztázni az ezek körül kialakult tévhiteket a műanyag margarintól kezdve a húsvéti sonka mítoszán keresztül az elalvást segítő ételekig. Ha esetleg a karácsonyi nagy evészetek után úgy érzik, hogy szinte gurulnak, akkor vessenek ezekre a jó tanácsokra és magyarázatokra egy pillantást, hogy a 2020-as év már szó szerint könnyebben kezdődjön.

Koleszterindús vajat vagy inkább "műanyag" margarint együnk? 

Forrás: congerdesign/Pixabay

Ez a cikk, amellett, hogy végre érthetően elmagyarázza mi a mai különbség a vaj és a margarin között, arra is felhívja a figyelmet, hogy ne vegyük készpénznek az egymondatos magyarázatokat, amik vagy az egyik, vagy a másik mellett érvelnek. Mindkét élelmiszer más „célcsoportot" szólít meg, ez a legfontosabb döntési szempont, ha a vaj és a margarin harcát szeretnénk eldönteni. A dietetikus ezen anyaga egyébként olyan sok embert megérintett, hogy 2019 legolvasottabb cikkeinek sorába is bekerült.

Ezeket egye csontritkulás ellen

A csontritkulás megelelőzésére vagy kialakulása esetén fogyasztott ételek listája is előkelő pozíciót kapott a legolvasottabb anyagok között. Mivel nemcsak idős korban kell foglalkoznunk a csontjainkkal, ezért amolyan újévi fogadalomként azt is eldönthetjük, hogy egy kicsit jobban odafigyelünk rájuk, főleg a gyerekeknél.

Mire jók a csírák, és hogyan csíráztassunk?

Ó azok a friss, finom csírák, amiket már otthon is egyre egyszerűbben növesztgethetünk. Ha eddig nem fogyasztottunk, a csírák tökéletes salátakiegészítők lehetnek a konyhánkban jövőre, de még a szilveszteri svédasztalra is kerülhet belőlük.

Forrás: shutterstock.com

Laktatóak, az adott zöldségek esszenciáját hordozzák magukban, és a dietetikus írása szerint jelentős a vitamin- (A-, B-, C-, E- és K-vitamin) és ásványianyag-tartalmuk (cink, vas, réz, magnézium, kalcium és kálium) is. Persze a cikk kitér arra is, milyen zöldségekből ne csíráztassunk, hiszen van olyan csíra, ami mérgező is lehet.

Remek vasforrás, alak- és szívbarát – ezért egyen vadhúst!

Legyen a következő évi fogadalmunk a vadhús fogyasztásának megemelése. A sok húsos, krumplis, tésztás és rántott ünnepi étel után tisztítsuk meg magunkat egy kicsit. A dietetikus ezen írásában kifejti, hogy a háziasított állatok húsával ellentétben a vadhús – az állatok aktív életmódja révén – kimondottan alakbarát, tekintve, hogy 100 grammra vetítve átlagosan 110-120 kcal energiát tartalmaznak, ami jóval kevesebb, mint a többi húsféle esetében.

steakVaddisznó steak - STOCKCREATIONS / SHUTTERSTOCK

Ez nem azt jelenti, hogy együnk minden nap vadhúst – sőt húsmentes napokat is próbáljunk beiktatni –, de egy-két vadhúsos étel segíthet egy kicsit egészségesebben élni 2020-ban.

Nem tudja, milyen sonkát érdemes venni? 

Igaz, hogy még csak karácsony van, de sonkát enni és venni nem csak húsvétkor lehet. Szóval a probléma nagyjából időtlen. Milyen sonkát válasszunk, ha jó minőségű húst is szeretnénk enni, nemcsak vizet és zselatint. A dietetikus cikke ebben segített áprilisban, de az ünnepek után is felmerülhet a sonka-kérdés, hisz akár egy szülinapra vagy évfordulóra is segíthet összeállítani egy minőségi sonkatálat.

Ezektől az ételektől hamarabb szenderül álomba

Forrás: Pixabay.com

Szerkesztőségünk egy részének az erről szóló cikkben legjobban az „este hat után már ne együnk, vagy mégis" rész tetszett, mivel éjjeli baglyok révén, nehezen tudunk nem éhesnek lenni éjjel 1 órakor, ha legutoljára hat órakor vacsoráztunk. Ez persze az ünnepek és szilveszter idején is érvényes, vagy legalábbis átgondolandó. A dietetikus véleménye szerint a legjobb az, ha a tervezett lefekvés előtt 1,5-2 órával időzítjük a vacsorát, hogy még legyen idő emészteni, de mégse zavarja az éhség az alvásunkat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek