Legendákkal készül az új szezonra ez a belvárosi hotel

Az ünnepek és az őszi-téli szezon beköszöntével a New York-i szállodacsoport Condé Nast-díjjal elismert budapesti tagjának étterme és tetőterasza is új gasztronómiai koncepcióval készül. Ezekről az újításokról adtak hírt az Aria Hotel Budapest sajtótájékoztatóján is, ahol megtudtuk, hogy az olyan zenészlegendák, mint Sting, Lenny Kravitz és Plácido Domingo kézjegyével ellátott utcafronti termekben újítani készül a Liszt étterem. A vendéglátóhely őszi-téli menüjét Jóvér Ferenc séf és Karádi Zsuzsanna pastry séf a történelmi régió lokális alapanyagaiból alakítják ki, velük együtt alakul majd a High Note SkyBar kínálata is.

BáránygerincForrás: Balkányi László / Aria Hotel Budapest

Ha sebes pisztrángok és céklahurka találkoznak

A Liszt étteremben az az érdekes, hogy a történelmi régióra jellemző alapanyagokat a mai konyhatechnológiai vívmányok segítségével dolgozzák fel, és kortárs felfogásban tálalják. Így lehet az, hogy az őshonos sebes pisztráng édeskömény-salátával, zöld almával és napraforgóval kerül a vendég elé, míg a vaddisznóragut savanyított szilvával és dödöllével kínálják.

Az ősz egyik fontos fogását, a hagyományos Márton-napi libát pedig kenyértésztával lezárt öntöttvas edényben szolgálják fel sült répával és bébicsiperkével gazdagítva – olvasható az étterem és bár sajtóközleményében, illetve az oldalon, ahol a teljes étel- és itallap megtalálható.

Gesztenyepüré (akkor és most)Forrás: Balkányi László / Aria Hotel Budapest

A legszembetűnőbb változtatás a disznótoros újragondolása, ugyanis a Liszt étterem a gazdag, húsos ételt vegán változatban készíti el. Viszont a rizses gombahurka, feketebabos céklahurka, illetve a csicseriborsó-kolbász és a lilakáposzta-püré kombinációja nemcsak a húsmentesen étkezőknek nyújthat maradandó élményt. Főleg ha merünk nyitni az új ízek felé.

Legendák és mítoszok a High Note SkyBarban

Senki sem halhatatlan addig, amíg el nem neveztek róla egy ételt - tartotta Igor Sztravinszkij a huszadik század legjelentősebb zeneszerzője. Marie Curie-nek és Nikola Teslának saját koktélja lesz mostantól, úgyhogy ők nem panaszkodhatnak. A sajtótájékoztatón és kóstolón tanúi is lehettünk, hogyan készül el a lengyel-francia vegyész és fizikus, Marie Curie nevét viselő koktél, amit Mihály Richárd alkotott meg. Az italt kóstolva még a radioaktív anyagokra jellemző fémes íz is elősejlett, amit a lestyán és a szerecsendió kombinációjával értek el. A koktélt a magyar Terminus ginből és egy mediterrán tonikból keverik, majd Marie Curie "vitrinjéből származó" konyakos pohárban szolgálják fel. A Teslának dedikált koktélt Gózon Péter keveri Metaxából, rubinvörös, cseresznyés martiniből és fehércsokoládé-likőrből. A whiskys pohárban felszolgált koktél mellé egy különleges lámpa is érkezik majd a vendég asztalára, hogy látható legyen az áramként mozgó keverék.

El Viaje De Oro koktélForrás: Balkányi László / Aria Hotel Budapest

A bár kreatív műhelyének többi tagja is megtalálta a hozzá legközelebb álló kultúrtörténeti inspirációt. A gránátalmás dohánykávé-sziruppal és almaborral kevert tequila-koktél például az ősi Egyiptomba csábít, a legfényesebb skandináv istenséget, Heimdallt pedig az a vendég tudja megidézni, aki úgy dönt, hogy kürtből issza meg a házi aquavittel, borókasziruppal és bogyósgyümölcsökkel készült koktélt. De nem csak italokban, bárfalatokban is életre keltek a legendák. A Csodaszarvas mondájára reflektál például a fenyőgéllel és céklával felszolgált szarvasgerinc, míg a viking tengeri mondák szüleményét, a Krakent az édeskömény-pürével, kumquatchipsszel és kesudió-vajjal tálalt bébipolip idézi meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek