Kamra kisokos – mit, hogyan és miben tároljunk?

Rend a lelke mindennek, a rendszerezett, átlátható kamra pedig tényleg nagy segítséget nyújthat a gördülékeny főzéshez és sütéshez, ráadásul még spórolhatunk is vele. Ha eddig nem fordított rá elég figyelmet, vagy nem is tudta, hogy pontosan mire kell figyelni a spájzban, akkor az alábbi tanácsok jól jöhetnek! Dietetikusunk tippjei következnek a kamratökéletesítéshez.

Elcsépelt, de igaz, hogy a kellően változatos, kiegyensúlyozott, vagyis egészségmegőrző táplálkozás már a bevásárlással kezdődik. A bevásárló kosárba vagy kocsiba pakolt termékeket, alapanyagokat pedig a hazaszállítást követően a fogyasztásukig, felhasználásukig valahol tárolni kell.

A hűtést nem igénylő árucikkeket a lakás különböző pontjain is felhalmozhatnánk, de sokkal célszerűbb, ha a kamra, a kis szekrény, vagy a polcos sarok egy helyen, a konyhához közel van. Ahány lakás, annyiféle elhelyezkedésű, méretű és jellegű lehet a spájzunk. Persze, szerencsés az, akinek akkora van, ahol kényelmesen, áttekinthetően tudja raktározni a megvásárolt árukat. De a könnyebbség kedvéért induljunk ki abból, hogy minimum egy kisebb polcos szekrényünk van erre a célra. Így áttekinthetjük, milyen az ideálisan berendezett kamra, amivel valóban nagy összegeket, jelentős mennyiségű időt és nem kevés stresszt spórolhatunk meg magunknak.

Forrás: monticello / Shutterstock

Csoportosítson használat vagy árutípus szerint!

A bevásárlásból hazacipelt (esetleg on-line beszerzett) termékeket, a nagyobb, tágasabb kamra esetén a legjobb, ha árutípus szerint csoportosítva tároljuk. Ez biztosítja, hogy főzés, sütés előtt könnyen megtaláljuk, amit keresünk. Szükség esetén azzal gyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha az egyes polcokat felcímkézzük, vagy akár tetszés szerinti, egyedi nevekkel, matricákkal látjuk el – a lényeg, hogy mi és a háztartásunkban velünk élők, főleg az esetleg olvasni még nem tudó gyerekek is ismerjék ezeket a megegyezés szerinti neveket, jeleket.

Milyen kategóriákat célszerű elkülöníteni?
• szárazáruk (liszt, rizs, száraztészta)
• konzervek
• befőttek, üveges készítmények (savanyúságok, mártások, szószok...)
• szárított fűszerek, sütési alapanyagok (sütőpor, pudingpor...)
• földes áru (burgonya, hagyma...)
• zöldségek (pl. paradicsom, cukkini, káposzta)
• gyümölcsök (pl. alma, körte...)
• nem hűtendő italok

Miben tároljunk?

Manapság nemcsak divatos, de igen praktikus téma az otthonrendszerezés, aminek egyik eleme a lakás jellegének és adottságainak megfelelő tárolóedények, vagy akár komplett tároló rendszerek alkalmazása. Ennek megfelelően ma már számos eszköz, doboz, polcrendszerező közül is válogathatunk, amelyekkel a kisebb vagy nehezebben elérhető, kihasználható polcok, sarkok is barátságossá, könnyen átláthatóvá alakíthatók. Az egyik fontos szempont ezek kiválasztásakor, hogy mekkora a tárolási felület, terület, ennek megfelelően milyen magasak, szélesek lehetnek a tárolóedények (dobozok, kosarak, egyebek).

Forrás: VH-studio / Shutterstock

A legjobb, ha valóban egymáshoz illeszkedő, egy rendszerbe tartozó edényeket, dobozokat használunk, mert ezek könnyen egymásra tehetők. Így egyrészt spórolhatunk a hellyel (a kerek és a négyszögletes dobozok egymás mellett sok hasznos helyet vesznek el), másrészt esztétikusabb, rendezettebb és jól áttekinthető látványt is nyújtanak. Ki szeretne hosszú perceket azzal tölteni, hogy az éppen a szeme előtt levő, csak éppen a hagymás kosár mögé „szökött" rizst keresi?

Máris itt a következő szempont: a legtöbb élelmiszer esetén jó, ha áttetsző edényben tároljuk, mert így már ránézésre megállapítható, mi van benne, és nem kell az összeset egymás után kinyitogatni. Nos, azért akadhatnak így is meglepetések, ezért a címkézéssel is sok malőrt megspórolhatunk. Lehet, hogy a vásárlás után közvetlenül még meg tudjuk különböztetni a rizslisztet és a réteslisztet, de sütéskor azért már akadhat probléma a véletlen cseréből. Éppen ezért jó, ha feliratozzuk a dobozokat, tárolókat, esetleg a címke megfelelő részletét is beletesszük vagy ráragasztjuk.

Pakoljunk okosan!

Ugyanilyen fontos információ lehet a romlandó termékek esetén a fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési idő, ezért vagy írjuk rá ezt a dátumot a dobozra, tárolóra, vagy tegyük bele a csomagolás ezen részletét! A fogyaszthatósági idő után már ne fogyasszuk el az adott terméket, míg a minőségmegőrzési idő lejárata után még egy ideig ehető marad a termék, ha nincs kellemetlen, a normálistól eltérő íze, színe, állaga.

A polcra, szekrénybe pakoláskor a közelebbi lejárati dátummal rendelkező terméket tegyük előbbre, hogy azt használjuk el hamarabb. Ezzel is csökkenthetjük a feleslegesen kidobott élelmiszerek, vagyis az élelmiszerhulladék mennyiségét. A tároló edény készülhet műanyagból vagy üvegből, esetleg fémből, a termék jellegének megfelelően, de lényeges, hogy jól és légmentes zárható (de könnyen nyitható is) legyen. Ezzel megnöveljük az eltarthatósági időt, mivel kevésbé hamar fog megromlani, emellett óvjuk az aromát és távol tarthatjuk a kellemetlen látogatókat.

Igazán nagy bosszúságot okozhat ugyanis, ha valamilyen molylepke, zsizsik vagy egyéb bogár, rovar költözik bele a lisztbe, tésztába, rizsbe, zabpehelybe, és amikor már kellően elszaporodott, akkor végül nem marad más hátra, mint a kamra teljes (vagy jelentős) tartalmának a kidobása...

Forrás: Rafael SANTOS RODRIGUEZ / Shutterstock

A nem légmentes tárolásra szánt termékeket, például a zöldségeket, hagymát, burgonyát különböző (műanyag vagy fonott) kosarakban, rekeszekben is eltarthatjuk, ezek esetében már külön szempont lehet, hogy valamelyest szellőzzenek, és ne penészedjenek meg a fülledt közegben. A különböző méretű rekeszek, dobozok arra is alkalmasak lehetnek, hogy az önmagukban tárolva nagyobb felületet igénybe vevő, vagy a kisebb kiszerelésű, esetleg még bontatlan csomagolású árukat összegyűjtsék (pl. konzerveket, leves-, pudingport, sütési kellékeket...).

Mire figyeljünk még?

A kamra legyen jól szellőztethető, alacsony páratartalmú, hűvös és jól világítható (ne kelljen a sötétben tapogatózni), valamint könnyen tisztítható! Felesleges kacatokat ne tároljunk itt, vagy azokat is külön rendszerezve! Rendszeres időközönként vizsgáljuk át a készletet, használjuk fel azt, ami már majdnem lejárt, és dobjuk ki a már valóban menthetetlen dolgokat! Ne zsúfoljuk túl a kamrát! Hagyjunk üres helyeket a később beszerzendő dolgoknak (ha például bővülne a család, vagy aktuálisan nagyobb készletet halmoznánk fel valamiből), és legyen helye az üres tárolóedényeknek is!

+1 tipp: nem szükséges teljesen új polcokat, szekrényeket vásárolni az újonnan berendezésre kerülő kamrába, használhatunk erre a célra egy már funkcióját vesztett, esetleg esztétikailag sérült, de még teherbíró egyéb bútort is (az enyém korábban könyvespolc volt), amit egy esetleges kisebb átalakítást vagy festést követően kiválóan fel tudunk használni az élelmiszereink tárolására.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek