Ehető tányértól a méhviaszos kendőig – Jó tanácsok nyári piknikezéshez

Piknikezni jó, a romantikus lelkűek alkalmazzák is rendszeresen a Rousseau-féle „vissza a természetbe" életérzés szinonimájaként. De hogy pontosan mit jelent ez, az az alábbiakban részleteiben is kiderül. Dietetikusunk ugyanis összegyűjtötte mindazt, amire figyelnünk kell, hogy tényleg csak jó élményekkel térjünk haza arról az étkezésről is, amelyhez a természet lágy ölén terítettünk meg magunknak.

 

 

Kirándulás, társas összejövetel, ahova mindenki maga viszi az enni- és innivalót – egy szóval piknik. Mindez jellemzően a természetben, egy szimpatikus réten vagy parkban történik. A szó eredetéről annyi tudtunk, hogy a francia pique-nique-ből ered, az ikerszó első fele a szúr, csíp, csipeget jelentésből (piquer) ered, míg a második fele (nique) germán eredetű, és annyit tesz, hogy semmi, semmiség (nichts). Vagyis eszegetni, csipegetni ezt-azt. Hazánkban végül az angol picnic származéka révén honosodott meg. Érdekesség, hogy az angol nyelvterületen a pikniknek van egy igencsak rasszista eredete is, erről itt olvashatnak.

piknikForrás: Netrun78 / Shutterstock

Ha már ennyi is elég volt ahhoz, hogy meghozzuk kedvüket a piknikezéshez, akkor most adunk néhány jó tanácsot is, hogy mivel terítsék meg azt a bizonyos plédet.

Ha tudjuk, osszuk fel a teendőket!

Ha a barátaink, családunk körében vagy akár randevú céljából pikniket szervezünk, fontos kérdés azt leszögezni, hogy ki mivel száll be a „buliba". Mivel sok mindenre lehet szükség, előre osszuk fel a teendőket: ki hozza az ételeket, ki az italokat (vizet, teát, limonádét, gyümölcslevet, esetleg némi alkoholt), ki a terítéket, plédet és az esetleges egyéb kellékeket!  

Annyit vigyünk, ami biztosan elfogy!

Ne pazaroljunk az étellel, így is elég sokat kidobunk egy évben! Próbáljuk meg kiszámolni előre (ehhez lényeges tudni a végső létszámot is), hogy mennyi étel, ital fog elfogyni, és egy kis plusszal (a nagyobb étvágyúakra való tekintettel) számolva készítsünk elő, szervezzük össze a hozzávalókat! Nem árt ehhez, ha már egy előre elkészített listával megyünk vásárolni, így a felesleges túlfogyasztást is elkerüljük.

Minden étel könnyen fogyasztható legyen!

Persze, a piknik nem arról szól, hogy nagyon szépen együnk, de azért nem árt, ha nem esszük le a ruhánkat, vagy nem kell helyben a szeleteléssel bajlódni. Ezért kerüljük a könnyen folyó, fröccsenő, olvadó, omlós, széttöredező, aprítást igénylő ételeket! A legjobbak a falatnyi, könnyen kézbe vehető, vagy könnyen kanalazható/kenhető ételek.

Forrás: jelly / Pixabay

Jól jönnek a mini szendvicsek, a csukott melegszendvicsek (toast kenyérből, formakenyérből például), a sós és édes muffinok, a már eleve feltekert vagy bebugyolált, nem túl sok krémmel töltött palacsinták, wrapok vagy kisebb méretű szeletelt, feltekert tortillatekercsek. De vihetünk magunkkal a bő olaj helyett tepsiben sütött húsos vagy zöldséges fasírtot, édes vagy (lehetőleg teljes kiőrlésű) sós kekszeket és kétszersülteket.

Az előre felszeletelt, de nem túl csöpögős zöldségeket (paradicsomból ezért például jobb a koktélparadicsom) különféle krémekbe, kencékbe is mártogathatjuk (avokádókrém, padlizsánkrém, cukkínikrém...). A felszeletelt, meghámozott, kimagozott és leszárazott gyümölcsök pedig kiválóak lesznek desszertnek. 

A romlandót hűtve szállítsuk!

Mivel viszonylag gyorsan romlanak, és nem minden piknikezésre alkalmas helyszín közelében akad illemhely, ahova futhatnánk, ha baj van (ráadásul csoportosan), így a tojás, friss krémsajt, a hal, a gomba a kerülendő listára kerül piknik esetén. A főtt tojás persze héjastul pár órát kibír hűtés nélkül is (ha nincs kánikula), de ha ezt vinnénk, akkor közvetlenül szállítás előtt főzzük meg!

Forrás: Roni Ben Ishay / Shutterstock

Bármi egyebet viszünk, érdemes beruházni egy megfelelő méretű hűtőtáskára, vagy előzőleg behűtött jégakkukkal béleljünk ki egy sporttáskát, hogy a szendvicseink és italaink minél tovább hűtöttek maradjanak. A sült, párolt húsok és a keményebb sajtok így jobban bírják az utaztatást, de azért mihamarabb együk is meg ezeket, ne tárolgassuk sokáig egyiket sem, pláne ne a tűző napon!

Csomaguljunk jól záródó dobozba, használjunk méhviaszos kendőt!

Nem nagyon kell magyarázni, hiszen elég nagy bosszúságot okozhat, ha valami kifolyik a szállítás során vagy az önfeledt eszegetés közben. Amit csak lehet, csomagoljunk külön, figyelve arra is, hogy ezek ne egyszer használatos műanyagok legyenek (nejlon zacskó, folpack és társaik)! Használhatunk üveg vagy tartós műanyag dobozokat, alufólia és folpack helyett pedig méhviaszos kendőt, amit akár magunk is elkészíthetünk (erről bővebben itt). Papír helyett vigyünk textil szalvétát, így a felesleges hulladék mennyiségét is csökkenthetjük.

Beszerezhetünk ehető étkészletet is!

A less waste/zero waste szemlélet a piknik során is érvényesíthető, sőt, talán itt a leginkább! Vigyünk elegendő tányért, evőeszközt, poharat (lehetőleg ne műanyagot), így nem kell azon gondolkodni, hogy a már használt edényeket hogyan tudják a később vagy random becsatlakozó barátok, vendégek igénybe venni, elvégre mosogatni nem biztos, hogy lesz alkalmunk. Ma már választhatunk akár ehető tányért és poharat is, de ha ez még futurisztikus lenne, akkor marad az otthoni, bár tányér-, evőeszköz- és pohárkészlet (a tartós és többször használatos a műanyag még nem okoz helyből ökológiai katasztrófát, viszont mosogatni nehezebb).

Búzakorpából készült tányér, állítólag 30 napon belül komposztálódikForrás: Zoldbolt.hu

Nos, igen, így már nem olyan könnyű mulatság, ezért is jó, ha nem egymagunk cipekedünk, hanem közösségi módon szétosztva a terheket. Ma már divatos és jól felszerelt piknikkosarakat is lehet kapni, de ha alaposan (törésmentesen) csomagolunk, akkor egy nagyobb doboz, táska is megteszi – így nem kell nagyobb költségekbe vernünk magunkat.

Figyeljünk a higiéniára!

Mivel a piknik helyszíne nem biztos, hogy egy nyilvános mosdó vagy egy bevásárló központ mellett van, ezért előre gondoskodjunk a személyes higiéniánkról, hiszen a kezünk révén is átadhatunk nem kívánt kórokozókat. Jó szolgálatot tesznek a nedves törlőkendők (esetleg a már otthon bevizesített textil kendők, frottír törölközők), ill. a gél állagú vagy spray-s kiszerelésű kézfertőtlenítők. Vigyünk magunkkal egy palack vizet kézmosás céljára is, felkészülve arra az esetre, ha valóban nincs a közelben vízcsap!

Forrás: lutz6078 / Pixabay

De fontos, hogy legyen a táskában legalább egy vízálló aljjal rendelkező pléd, és jól jön majd néhány lapos ülőpárna is. Kincset érhet a szúnyogriasztó (hogy ne érjen idő előtt véget a piknik) és a kullancsriasztó; és ne legyen rá szükség, de tegyük be az elsősegélykészletet is! Napos időben a naptej, napszemüveg, sapka, kalap tesz jó szolgálatot. De bepakolhatjuk a kedvenc könyvünket vagy magazinunkat is arra az esetre, ha kifogynánk a beszédtémákból.

Ne hagyjunk magunk mögött szemetet!

Amit lehet, gyűjtsünk külön-külön a szelektív hulladékgyűjtés szabályai szerint! Ehhez persze, vigyünk is magunkkal külön zacskót, tasakot, vagy kidobásra szánt, összehajtott kartondobozt, és a piknik végeztével dobjunk minden szemetet a megfelelő szelektív hulladékgyűjtő konténerbe vagy kukába. Az élelmiszerhulladék egy része persze komposztálható is, de azért azokat se hagyjuk magunk mögött csak úgy arra gondolva, hogy majd a hangyák, giliszták elvégzik a dolgukat.

Az evést követő kellemes pihenés végeztével újult energiával akár egy kis játék, mozgás is belefér, főleg, ha gyerekekkel, állatokkal piknikezünk: tollasozni, labdázni, frizbizni szinte mindenki szeret, vihetünk ehhez is megfelelő kellékeket! A gyerekekkel akár otthon is készülhetünk a piknikezésre, bár Tom és Jerry kalandjait valószínűleg a felnőttek is élvezni fogják ebben a rövid kis mesében.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek