Átadták az Év Pincészete díjat

„Az Év Pincészete Magyarországon" díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére.

A verseny menete egyszerű: a kiíró szervezetek felkérik az általuk a címre méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a díj elnyerésére. A nyertesről a kiíró szervezetek tagjai, illetve általuk felkért szakemberek döntenek szavazással. Természetesen a pályázó borászatok a pályázati anyagot felteszik saját honlapjukra, ahol a teljes anyag nyilvános és megtekinthető.

Günzer Tamás és családjaForrás: Magyar Bor Akadémia/flickr.com

2019-ben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el - derül ki a Magyar Bor Akadémia közleményéből. A hivatalos díjátadóra október 9-én került sor Villányban, a győztes pincészetben. Bár sokan ismerik Günzer Tamást, kevesen tudják róla, hogy első ültetvényét, ami csupán 0,3 hektár volt egy picike pincével, édesapjától kapta diplomaosztójára az alábbi gondolattal: „Fiam, tied a munka, tied a bevétel!". 

Mára a pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent. Éves szinten 500.000 palack bort értékesítenek, melynek 15-20%-a exportálásra kerül. Sikertermékeik a rosé, valamint a Mont Blanc cuvée, ami Olasz rizling, Chardonnay és Muscat Ottonel szőlőfajtákból áll.

Günzer Tamás Pincészete számos díjat nyert már a világ legrangosabb borversenyein. Céljuk a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások elkészítése. A borfesztiválokon való aktív megjelenéseken kívül a Pincészet nagy szerepet játszik a helyi kulturális, gasztronómiai életben is, mint a Rosé maraton, Vörösbor fesztivál, Borzsongás, Franc and Franc rendezvények. Két saját eseményük van, az Ördögárok kalandtúra és a Halnapok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek