Pilis felett lenyugvó Nap, Nektár kutya és bioborok - Ezt nyújtja egy neszmélyi bortúra

Szeretjük az olyan helyeket - tovább ajánlani pedig még jobb érzés -, amikért nem kell 3-4 órákat utazni, de az élmény, amit nyújtanak, felér egy külföldi kirándulással. Magyarországon még mindig vannak felfedezésre váró területek, mint amilyen például a Neszmélyi borvidék is, ami 1977 óta önálló borvidék, és olyan pincészeteket rejt, mint a Kamocsay Ákos nevével fémjelzett Hilltop, a Bajon található Turay Pincészet, a Kősziklás Dunaszentmiklóson, vagy a Szivek Pince a Pilisben. És ez még mindig csak néhány azok közül, amelyet megnézni és megkóstolni is érdemes egy hétvégi kirándulás alkalmával. 

A neszmélyi borok előkelő rajongója volt Zsigmond király, a borvidék pedig I. Hunyadi Mátyás és I. Jagelló Ulászló királyok uralkodása idején élte virágkorát. Az itt készülő borok frissek, tüzesek, illatosak és aromában gazdagok; a borvidék azoknak kedvez leginkább, akik az élénk savú fehérbort kedvelik. Bár a vidék sokat szenvedett – az oszmán-török hódoltság idején is, és a filoxéra sem kímélte – 1977-től olyannyira talpra tudott állni, hogy azóta önálló borvidékként működik.

Hintázunk a Pilis felett. Szebb kilátást nehéz elképzelniForrás: Gerencsér / Travelo.hu

Budapesthez is nagyon közel van, és ha egy hétvégi kirándulásba betervezzük, akkor indulhatunk Esztergomból, Tatabányáról, megszállhatunk Tatán, Dorog környékén, és persze, a Pilis aprócska vendégházaiban is. Nem titkoljuk, mielőtt útnak indultunk volna, mi sem tudtunk sokat a Neszmélyi Borvidékről, de az itt élők és gazdálkodók vendégszeretete, a finom borok és a friss levegő azonnal elvarázsoltak.

Amit a borvidékről érdemes tudni:

A szőlőterületek jelentős hányada a Gerecse nyugati részén található, a Dunántúl északi részén, a folyótól délre. Északról a Duna, nyugatról a Kisalföld határolja. Elsősorban fehérszőlő fajtákkal foglalkoznak a borászatok. Szépen terem itt a chardonnay, a szürkebarát, a rizlingszilváni, a sauvignon blanc, az ezerjó, az olaszrizling és a királyleányka. A kékszőlő fajták közül pedig a pinot noir, a merlot és a kékfrankos szeretik a löszös talajt.

Nektár kutyával a bioborok nyomában

Első megállónk Baj, ami Agostyánnal, Dunaalmással, Dunaszentmiklóssal, Koccsal, Neszméllyel, Tatával és Kesztölccel, illetve 18 borászati állomással a Neszmélyi Borút Egyesület tagja. Budapestről körülbelül másfél óra alatt a gyönyörű Tata melletti Baj-szőlőhegyen lehetünk, ahol a Turay Pincészet házigazdái, Turay István és családja mindenkit szeretettel fogadnak.

Időutazós a hangulat, és ahogy felsétálunk a szőlőtőkék szegélyezte felhajtón, olyan mintha Toszkána szőlős dombjain sétálnánk – tényleg csak az égig érő ciprusok hiányoznak a látképből. Az út végén várakozó történelmi présház és pince valamivel több mint 250 éves, és anno a kapucinus rend építette. Jelenlétüket még mindig őrzik a kóstolóterem falán díszelgő seccók.

Nektár kutya sem maradhatott ki a képből, élvezte a sok odafigyeléstForrás: MTÜ

A Turay Pincészet borait a birtok kutyájával, Nektárral együtt fedeztük fel. Először egy rendkívül friss, szűretlen – amolyan kísérleti – pezsgőt kóstoltunk kint a kertben, ahol Nektár is kapott pár pogácsa falatot, na jó, sokat, mert senki nem tudott neki ellenállni. Aztán lesétáltunk a pincébe, ahol megtudtuk, hogy a család már 12 generáció óta szőlőtermesztéssel foglalkozik és a birtokot 2002-ben alapították.

A borok mellé – már fent a kóstolószobában – érkeztek a finom kemencés lángosok, és amíg mi falatoztunk, Turay István elmesélte azt is, hogy két éve biotermesztésre váltottak, hogy minél természetesebb borokat készíthessenek.

A kemencés lángos sem maradt elForrás: MTÜ

A családi gazdaság egyébként nemcsak a sajtó képviselőit, minden bejelentkezett vendéget és csoportot borkóstolással, finom szőlőhegyi ételekkel és jó anekdotákkal vár. Illetve tartanak néha nyitott hétvégéket is, amit a szomszédos pincészetekkel együtt szerveznek. Ilyenkor egy elektromos kisvonat felhozza a borturistákat Tatáról a baji szőlőhegyre, hogy később senkinek se legyen problémája a hazajutással.

Rusztikus Kősziklás

Dunaszentmiklóson járunk, néhány településsel távolabb Bajtól. Egy kedves kis házba invitálnak minket, ahol a Kősziklás Borászat tulajdonosai, Béger Ákos és Emmer Szabolcs látnak vendégül és mutatják be neszmélyi boraikat. A pincészet 2008 óta működik, egy évvel később pedig kísérletező pincészetként léptek a nagyközönség elé. Mi laikus borkedvelőként úgy éreztük, hogy nagyon jó úton járnak ezzel a kísérletezéssel.

Kövecses-szódás csendéletForrás: MTÜ

A pincészet jelenleg 75 hektáron gazdálkodik, reduktív és hordós érlelésű, tiszta borokat termelnek, amiknek a nagy részét már a pincétől elviszik az érdeklődők. Nekünk a 2018-as Rizlingszilváni ízlett a legjobban, de kiderült, hogy az már el is fogyott, és csak az ilyen kóstolásokra van fenntartva még egy-két palack. A 2019-es most erjed, ahogy az Irsai Olivér és a Sárgamuskotály is. A Kősziklás új borászati központját még csak kívülről láttuk, mert dolgoznak rajta, de a tervek szerint késő őszre elkészül és állandó nyitvatartással várja majd a látogatókat.

Ahol a domboldali medence és a présgép is jól megférnek

Határozottan más itt a hangulat, mint az előző kettő pincészetnél, de ez érthető is, hiszen a Hilltop az ország legnagyobb szőlőbirtokosa. A Melegeshegy kilátó körül – ahol a túránkat kezdtük – 400 hektár szőlő terül el, plusz még ott vannak a szekszárdi területek is, ami 160 hektárnyi tőkét jelent. A borászaton Kamocsay Ákos a főborász vezetett minket végig. Róla azt érdemes tudni, hogy 1997-ben Angliában Az Év Borászának választották, majd két évvel később Magyarországon is megkapta ezt az elismerést.

"Százéves" pezsgő kerül a poharakbaForrás: MTÜ

A borászat 1993-ban kezdte meg a munkát Neszmélyen, mi borkedvelők pedig friss, illatos, reduktív boraikról ismerjük őket. De 2014 tavaszán megjelent egy új borcsalád, ami a főborász nevét viseli és Kamocsay Prémium borokként találjuk meg a boltok polcain. Lent a hűs pincében ezekből a magasabb kategóriájú borokból kóstolhattunk meg párat, majd lépésről lépésre néztük meg, hogyan lesz a leszüretelt szőlőből hordós, illetve tartályos erjesztésű bor.

Naplementére várva a tőkék között

Neszmélyi túránk a Pilisben ér véget. Kesztölcről már hallottunk korábban, hogy milyen gyönyörű vidék, és a Szivek Pince is felbukkant már előttünk egy-két borfesztiválon, de a kettőt csak most a helyszínen sikerült összekötni. A Szivek család birtoka 18 hektárt tesz ki, amiből 3,5 hektár már bioművelésű, így a poharainkba került borok szépen visszaadják a termőhely jellegzetességeit. De a Szivek fivérek nemcsak a borokra, hanem a jó vendéglátásra is koncentrálnak, amiből nekünk is adtak egy kis ízelítőt a nap végén.

Pilisi piknik a tőkék közöttForrás: Gerencsér / Travelo.hu

A kis családi pincét elhagyva terepjárós túrára indultunk az első magyar alapítású szerzetesrend, a Pálosok által felhúzott kolostor maradványaihoz Klastrompusztára, majd az őszi fényekben tovább robogtunk a Pálos Gyógynövény- és Fűszerkerthez. Miután begyűjtöttünk egy csokor kakukkfű, zsálya és rozmaring fűszernövény-csomagot, tovább indultunk a pince által szervezett Pilisi Piknik helyszínére, ami fent van a Szivek Dűlő tetején. A pikniket általában június végén tartják, és 12-18 fajta bort sorakoztatnak fel a vendégek számára, akik sátorban ott is éjszakázhatnak a helyszínen. Ételek terén Szivek Gyuri alkot falusi jellegű finomságokat – a tálakra kerül kolbász, sonka, sült szalonna, házi kenyér és hagyma.

Bár mi nem töltöttünk ott egy teljes estét, a függőágyban heverészést, a hintázást és a finom falatokat mi is kipróbálhattuk. Mondanunk sem kell, hogy ennél tökéletesebb helyet a nap lezárásához keresni sem lehetett volna. Szó szerint meghintáztattuk a Pilis fölött lenyugvó Napot, és biztos, hogy nem utoljára jártunk itt; ezt megfogadtuk magunknak.

A Neszmélyi borvidéket a Magyar Turisztikai Ügynökség sajtótúráján fedezhettük fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek