Magyar aranyérmek tértek haza a világ legrangosabb pezsgőversenyéről

18 ország pezsgőit, köztük hazai tételeket is díjaztak a legrangosabb nemzetközi pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2015 Magnum aranyérmet, három további magnum palackban érlelt pezsgőjük ezüstöt kapott. Kiemelkedően szerepelt a Carassia - Kárászteleki Pezsgőpincészet is, egy arannyal és két ezüsttel zárták az idei versenyt. A CSWWC erdeményei szerint a Törley Pezsgőpincészet a 100 százalékban pinot noirból készült, 2015-ös Francois President Rosé Brut pezsgőjével nyert ezüstérmet – olvasható a sajtóközleményben és a verseny honlapján.

Forrás: CSWWC / Facebook.com

A CSWWC egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a zsűriben az alapító Tom Stevenson mellett neves pezsgőspecialisták szerepelnek, akik két hét alatt kóstolják végig a teljes mezőnyt Kentben. Az értékelés vakon, régiónként és stílusonként történik. A bírák között egy magyarországi szakértő, Márkus György is helyet kapott.

A verseny célja, hogy kizárólag a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így ennek megfelelően csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki. Idén harmadával nőtt a nevezések száma, 18 ország került fel az éremtáblázatra és rekordszámú, összesen 185 arany és 212 ezüst született.

Folyik a bírálatForrás: CSWWC / Facebook.com

A világverseny presztízsét mutatja, hogy a legjelentősebb pezsgőpincészetek és champagne-házak is részt vesznek rajta. A nemzetközi mezőnyben a legtöbb érmet szerző, így a legeredményesebb ország ezúttal Olaszország lett (Trento és Franciacorta tradicionális pezsgőivel), az Év Pezsgőkészítője címet szintén olasz induló, a 15 aranyérmet szerző Ferrari kapta meg.

A borvidékek közül a franciaországi Champagne 61 aranyéremmel és 49 ezüsttel őrzi vezető pozícióját. A champagne-házak közül kimagasló eredménnyel zárta a versenyt a Louis Roederer, és sikerrel szerepeltek a Kreinbacher champagne-válogatásában elérhető házak, a Piper-Heidsieck, a Deutz és a Charles Heidsieck is.

Stúdiófotó: Barbay Csaba, Flashback Photo

A presztízs cuvée-k között a Dom Pérignon öt arannyal emelkedik ki a mezőnyből, a Rare Champagne két aranyat érdemelt ki. Az itthon is népszerű champagne-házak, mint a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot és a Ruinart szintén halmozták az érmeket. A CSWWC világbajnoki és nemzeti trófeákat - köztük az abszolút világelső pezsgőt - 2019. november 4-én, a londoni díjátadó gálán hirdetik majd ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek