Miből készülhet az a gin, ami még klímatudatos is?!

Egyesült királyságbeli és írországi szakemberek fejlesztették ki azt a módszert, amivel a búza helyett akár borsókeményítőből is alkoholt lehet erjeszteni. A kísérletekből az is kiderült, hogy a borsógin a búzaginnél sokkal kisebb környezeti lábnyomot hagy maga után 14-ből 12 környezetihatás-kategóriában. Ilyen például a globális felmelegedés, az erőforrás-kimerülés és az emberi toxicitás.

Forrás: Pixabay.com

A tanulmány szerint, ha a világ egyik legnépszerűbb szeszes italát borsóból állítanák elő, a gyártása kevésbé járulna hozzá a klímaváltozáshoz. A borsó mellett szól, hogy a termesztéséhez nincs szükség nitrogénműtrágyára, és a folyamat víz-, illetve légszennyező hatása is kisebb. Hátránya viszont az lehet, hogy a termesztéséhez 112%-kal nagyobb terület kell, mint a búzához – olvasható a Fooddive.com oldalán

A borsóban mindamellett több a fehérje, mint a búzában, így a gin előállítása után megmaradt mellékterméket akár állatok takarmányaként is fel lehet használni. A kutatók szerint a borsógingyártás ez utóbbi tulajdonsága a palackozással együtt bőven kompenzálja az ital szénlábnyomát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek