Hét aranyat zsebeltek be a magyar borok és pezsgők Londonban

A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legnagyobb nemzetközi borversenye Londonban, ahol idén 57 országból több mint 16 500 bort értékeltek. A zsűribe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal több mint 280 specialista érkezett a városba 30 országból, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine. A szervezők kiemelték, hogy a verseny 16. évében rekordszámú érem született. Ez részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint például Kína vagy Mexikó - olvasható a sajtóközleményekben.

Kreinbacher Brut ClassicStúdiófotók: Barbay Csaba, Flashback Photo

Magyarország három platinaéremre és hét aranyra lehet büszke, Tokaj elsöprő sikere mellett - 3 magyar platina éremből 3-at, a 7 magyar aranyéremből pedig 6-ot tokaji borok kaptak - újra bekerült a hazai élmezőnybe egy tradicionális pezsgő is. A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjét 96 ponttal, vagyis aranyéremmel díjazták, ezzel harmadik éve szerepelnek sikerrel a nemzetközi megmérettetésen.

A Kreinbacher Brut Classic palackos erjesztéssel és érleléssel készül, minimum 18 hónap seprőn tartással. A furmintra jellemző karakter és gyümölcsösség mellett a chardonnay frissessége és eleganciája adják az összképet. A DWWA jellemzésében az elegancia mellett a Brut Classic komplexitását emelte ki és az intenzív, hosszan kitartó citrusos aromákat.

A teljes mezőnyből összesen 105 magyar bor részesült elismerésben: 75 kapott érmet (3 platinát, 7
aranyat, 25 ezüstöt és 40 bronzot), további 30 magyar bor pedig elismerő oklevelet kapott a
zsűritől. A versenyen a legmagasabb pontszámot elérő magyar édes bor a HOLDVÖLGY Culture 2012-es évjáratú hatputtonyos aszú lett, 100/98 ponttal.

A pezsgők versenyében Franciaország kapta a legtöbb Best in Class díjat. A platinaérmesek közül kiválasztott abszolút győztesek között van Champagne-ból a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 presztízs cuvée (98 ponttal). Az aranyérmes champagne-ok között szerepel a Deutz Amour de Deutz tétele, amely épp idéntől érhető el Magyarországon, szintén a Kreinbacher Birtok forgalmazásában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek