Segítünk elaludni! A dietetikus szerint ezektől az ételektől hamarabb szenderül álomba

Az életben számos tevékenységünk szorosan összefügg a táplálkozásunkkal fizikai és lelki szinten. Miért pont az alvás lenne az a terület, amely ebből kimarad? Mert, hogy nagyon is függ az éjszakánk attól, hogy mit, mikor és mennyit eszünk vagy iszunk. Az alábbiakban dietetikusunk gyűjtötte össze a jó alvást támogató étrend elemeit. Olvassák, próbálják ki, aztán aludjanak egy jót!

Persze, nem olyan egyszerű téma ez. Számos dolog befolyásolja az alvásunk minőségét és mennyiségét – ezekből pedig csak az egyik a táplálkozás. A megfelelő étrend vagy az ideális ételek, élelmiszerek esetében is inkább csak általános tanácsokat lehet felsorolni. Hiszen nem vagyunk egyformák. Ezért most azokat a tippeket sorolom, amelyek nagy eséllyel sokunknál segíthetik a jó alvást. 

Először is, este hat után már nem eszünk. Vagy mégis?

Alvás közben a szervezet 'stand by' (készenléti) módra kapcsol. Az agyunk feldolgozza a napi élményeket, az új információkat, az akut és krónikus stresszt akár álmok formájában is, a sejtjeink ekkor „regenerálódnak", a szervezetünk pihen, vagyis nem a napi testi-lelki aktivitásra fordítja a szabad kapacitásait. Az alváshoz is kell energia, persze, nem annyi, mint mondjuk a napi munkavégzéshez vagy a sporthoz.

Éppen ezért az „este hat után ne együnk" tanácsot akkor érdemes követni, ha már nyolckor aludni térünk. De ha a hatkor megevett vacsorát követően csak éjfélkor bújunk a paplan alá, akkor nagy valószínűséggel éhesek leszünk éjjel. Márpedig korgó gyomorral nehéz pihentetően aludni. Rosszabb esetben ez az éhség annyira kínzó, hogy kénytelenek leszünk éjjel kiszaladni a konyhába, kamrába. A zugevés pedig tudjuk, hova vezet...

Tipp: a tervezett lefekvés előtt 1,5-2 órával időzítsük a vacsorát, hogy még legyen idő emészteni, de mégse zavarja az éhség az alvásunkat.

Forrás: Alena Ozerova / Shutterstock

Kései lakoma = rémálmok?

Ha jól megtömjük a bendőnket nagy mennyiségű, nehezebben emészthető vacsorával, és egyből le is dőlünk, akkor megint csak rúgtunk magunknak egy öngólt, és másnap fáradtan, összetörten, esetleg rémálmoktól gyötörten kelhetünk. A nehezen emészthető étel meghatározása elég szubjektív, de többnyire a

  • nagyobb zsírtartalmú, például rántott, bő olajban sült ételek, zsíros kolbász, szalonna,
  • a puffasztó karfiol, káposzta, brokkoli, bab, lencse,
  • az erősen fűszeres chili, erős paprika, csípős torma, csípős mustár,
  • a hagymás, különösen a zsiradékon pirított hagymás) ételek tartoznak ide.

Ugyanakkor már a nagyobb mennyiségű, a gyomrunkat szinte feszítő ételadag is okozhat kellemetlenséget, vagy akár refluxot. Mert mi a reflux? A teli gyomorból a nem kellően záródó gyomorszájon át a nyelőcsőbe visszaáramló (ez maga a reflux) gyomorsav. Ez okozza az olyan kellemetlen panaszokat, mint a gyomorégés, a savas felbüfögés, az akár kis mennyiségű hányás, de jelentkezhet akár éjszakai köhögés, torokkaparás formájában is. Mindez elkerülhető, ha kicsit megemeljük az ágy fej felőli részét, vagy egy magasabb párnán, kissé félig ülő helyzetben alszunk, a hátunkon. Persze az is segít, ha nem esszük magunkat degeszre este, és kerüljük az említett fogásokat, legalább is vacsorára.

Egy pohár langyos tejnél, már csak egy pohár mézes langyos tej a jobbForrás: Ulleo / Pixabay

Ételek, melyek álomba szenderíthetnek

A tejről mindenki hallotta már, hogy melegen, esetleg mézzel együtt kifejezetten kedvező jó éjszakát-italnak minősül. Azt mindenki maga döntse el, hogy neki beválik-e, mindenesetre a mögöttes magyarázatot a fehérje- és triptofántartalma adhatja. A nagyobb fehérjetartalmú ételek, mint pl. a tej, joghurt, halak vagy a sovány húsok ugyanis kedvezőbbek az éjszakai pihenés előtt, a triptofán nevű aminosav pedig a szerotonin-, az pedig a melatonin termelésében vesz részt. Utóbbi egy hormon,
ami sötét hatására termelődik, és az alvást segíti elő. De ahogy nincsenek szuperélelmiszerek, úgy nincs egyetlen kifejezetten szép álmokat biztosító étel sem.

Egyes tápanyagok, mint például a kálium, magnézium, a B6-vitamin segítik a szervezet pihenését, mert például az izomlazítást támogatják. Ugyanígy a nagyobb szénhidráttartalmú és nagyobb glikémiás indexű ételek is ilyen hatással lehetnek, de azért semmiképp sem kell cukorkával tömni magunkat éjjel! Az ilyen ételek fogyasztása nemcsak este, de egy kiegyensúlyozott étrend részeként is hozzájárul a megfelelő alváshoz. Így például a szárazhüvelyesek (pl. csicseriborsó), a rizs, a zab, a banán, az olajos magvak is ide tartoznak. Ha belegondolunk, máris kijön ezekből egy komplett menü is. Ám mivel a hüvelyesek puffaszthatnak, csak fokozatosan szoktassuk hozzájuk az emésztőrendszerünket, hogy ha korábban nem ettük volna ezeket heti rendszerességgel.

A különféle, nyugtató hatású gyógynövényteák is hasznosak lehetnek (pl. citromfű, macskagyökér, kamilla, levendula), ha feszültebbek vagyunk, és emiatt megy nehezen az alvás.

Ezek koffeinmentesek - hiszen valójában nem teák, csak akként isszuk -, és hatóanyagaik révén segíthetnek az esti ellazulásban. Persze, ha bevezetünk egy esti rutint a kényelmes körülmények között történő elfogyasztásukra, már önmagában a rituálé is megágyazhat a pihentető alvásnak. Azért fő az óvatosság és a körültekintés! Egyes gyógynövények túladagolva akár veszélyesek is lehetnek, különös gyógyszerekkel együtt alkalmazva (lásd orbáncfű), és várandósság vagy szoptatás alatt sem tanácsos mindegyiket inni. Ilyenkor kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát a fogyasztásuk előtt!

Sokan éppen amiatt stresszelnek, mert hiába számolják a bárányokatForrás: Gellinger / Pixabay

És bár egy pohárka vörösbor (tényleg csak egy pohárka) kellemesen ellazít egy stresszes nap után, azért az alkoholt mégis inkább csak kivételes alkalmakkor vessük be altatószerként! A vörösbor rendszeres fogyasztása még az esetleges kardiovaszkuláris előnyei mellett sem májkímélő, emiatt aztán nem is a legjobb stresszoldó. Ha úgy érezzük, már csak alkohollal tudunk elaludni, ellazulni, inkább érdemes orvosi segítséget kérni a lelki problémáink megoldásában.

Amit viszont mindenképpen kerüljünk!

A koffeindús italok, mint a kávé, a kóla, az energiaital és a feketetea nehezítik az elalvást és a nyugodt pihenést, ha közvetlenül vagy pár órával a lefekvés előtt fogyasztjuk. A zöldtea koffeintartalma nem olyan erőteljesen hat, ezért egyéni megfontolás tárgyát képezi, de jobb, ha inkább reggelink mellé isszuk.

Ugyan nem étrendi tényező, de ha csökkentjük a képernyőhasználatot alvás előtt, vagy száműzzük a tévét, számítógépet és a mobil eszközeinket a hálószobából, még jobb lesz az alvásunk minősége, és könnyebb lesz az elalvás is.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek