Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

A 111 éves Jókai nevű hajó újra a BAHART flotta tagja lett. A hajó visszanyerte a korábbi színét, felújították az elektromos hálózatát, így május elsején már sétahajóként szelte a habokat Balatonfürednél.

A Jókai ismét a Balaton habjait szeliForrás: bahart.hu

A 85 utas befogadására alkalmas hajót 2023. végén vásárolta „vissza" a Balatoni Hajózási Zrt. majd felkészítették az idei hajózási szezonra, ám további felújítások várnak a sétahajóra – írja a bahart.hu.

„Terveink szerint a későbbiekben folytatódnak majd a mosdók, burkolatok, farészek esztétikai, állagmegóvási munkálatai, valamint tervezzük a hajó műszaki felújítását is. Várhatóan a következő években kiépül az orrsugár kormány, sor kerül a segédgép, a tartályok, csővezetékek cseréjére és megújul majd a hajtás és kormányrendszer is" – mondtaVeigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

A Jókai fedélzetén hangulatos sétahajózást tehetünk a magyar tengerenForrás: bahart.hu
Kalandos a története

A 32 méter hosszú, 5 méter széles Jókai az ötödik balatoni gőzhajó volt. Budapesten, az Óbudai Hajógyárban készült, innen alkatrészenként szállították Siófokra, ahol összeszerelték, majd 1913 júniusában vízre bocsátották. A Jókait a II. világháború idején, 1945 márciusában a visszavonuló német csapatok a balatonfüredi kikötőben felrobbantották. Egy évvel később emelték ki a Balatonból, majd 1948-ban ismét forgalomba helyezték. 1963-ban motorhajóvá építették át, 1980-ban pedig átkerült a Tiszára.

A Vanyolai Hajózási Kft. vásárolta meg, 1998-99-ben felújították, majd 2000-ben áthajóztak vele a Dunára, de csak 2002-ben érkezett meg a Balatonra − az akkori vízállás miatt közúton. 2003-tól állt hivatalosan szolgálatba, Balatonfüreden.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek