Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

Egyre többször merészkednek városok közelébe, útszélekre a rókák, emiatt egyre gyakoribbak a balesetek száma is. Most a gyors és hatékony mentési folyamatnak köszönhetően sikerült megmenteni egy kis vörös életét – írja a likebalaton.hu.

Április közepén Keszthelyen egy elütött róka hevert az útszélen. A Zala Vármegyei Kormányhivatal idén másodszor riasztotta a Balatonöszödön működő Rókales Alapítványt, hogy segítséget kérjen. Kurunczi Norbert és csapata 2022 nyarától segít a bajbajutott rókákon az Alapítványnál, ők indultak azonnal a helyszínre, miközben a helyi gyepmesteri szolgálat tagjai addig is meleg vizes palackkal melegítették a pórul járt jószágot. Ezután az Alapítvány dolgozói Zamárdiba rohantak vele, ahol kezelésbe vették a sérült állatot: injekciók, melegítő fürdőzés és infralámpázás után pihenhetett a kis róka, akinél szerencsére nem mutatott ki törést a röntgen.

Kurunczi Norbert egyik kis védencévelForrás: rokales.com

De mit kell tennünk nekünk, ha elütött, sérült állatot találunk?

Természetesen ne hagyjuk magára! Az országos közutakon elütött állatokat a vármegyei közúti igazgatósághoz kell bejelenten. Még akkor is meg kell ezt tenni, ha már túl késő, mert az állat elpusztult. Vészhelyzet esetén a 112-es telefonszámot kell hívni sérült, vagy elpusztult állatnál is.

Ha az állat még él, óvatosan közelítsd meg, hogy félelmében vagy fájdalmában ne támadjon.

Tedd pokrócra, kartonra vagy valamire, amivel biztonságon fel tudod emelni. Közben vigyázz, hogy ne súlyosbítsd a sérüléseit. Vidd a lehető leggyorsabban egy állatorvoshoz. Számíts arra, hogy ebben az esetben az orvosi költségek a megtalálót terhelik. Állatkínzás esetén a rendőrségen tegyél feljelentést! Kóbor állat esetén az Állategészségügyi Szolgálat helyi telepét kell értesíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek