Különleges, szökött halat fogtak a balatoni horgászok

Igen különleges hal akadt a balatoni horgászok horgára a napokban. Mivel nem őshonos fajról van szó, a pecások nem ismerték fel, ezért jobbnak látták visszaengedni a magyar tengerbe – írja a likebalaton.hu.

Ezt a lénai tokot Balatonlellénél fogták kiForrás: Balatoni Hal Facebook oldala

A horgászok attól tartottak, hogy esetleg védett vágó tok, vagy „nem fogható" státuszba tartozó kecsege akadt a horgukra – írja a Balatoni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Közben kiderült, hogy a kifogott példány egy lénai tok, márpedig ezeknek a halaknak semmi keresnivalójuk nincs a tóban, ezért nem szabad visszajuttatni sem őket.

A lénai tok Szibériában őshonos, ahol az intenzív halászata és az értékes fekete kaviárja miatt drasztikusan lecsökkent az állománya.

Ezt a fajt több országban is étkezési célra tenyésztik, valószínűleg a Balaton közelében is van egy ilyen haltelep. A szakemberek azt írják, hogy a Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg." Bár a hal több hazai horgásztóban is megtalálható, a Balatonban nem őshonos faj, ezért nem kívánatos a jelenléte.

A lénai tokot könnyű összekeverni más halfajokkal, ezért a beazonosításához az alábbi határozóbélyegek a legfontosabbak:

  • A kecsegét (Acipenser ruthenus) egyértelműen azonosítja, hogy bajuszszálai rojtozottak, hátrasimítva elérik a felső ajkat.
  • A vágótok (Acipenser gueldenstsedtii) bajuszszálai simák, hátrasimítva nem érik el a felső ajkat.
  • A lénai tok (Acipenser baerii) bajuszszálai simák, hátrasimítva elérik a felső ajkat.
Ez a lénai tok Révfülöpnél került horograForrás: Balatoni Hal Facebook oldala

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek