Róka a kertben: Saját kezünkbe vehetjük a problémát?

Vidéki portákon, főleg, ahol baromfiakat tartanak, nem kívánt vendég a róka. Van, aki a saját kezébe veszi a probléma megoldását – de ezzel akár jogszabályt is sérthet.

Nemrégiben egy balatonfüredi eset borzolta fel a kedélyeket: egy helyi lakos illegális csapdával ejtett el egy rókát, amely kínok között elpusztult. A Balatonfüredi Rendőrkapitányság állatkínzás miatt folytat eljárást. 

A befogott rókát nem szabad elpusztítani!Forrás: Unsplash.com

Az eljárás adatai alapján a szóban forgó 77 éves férfi 2022 októberében a gyümölcsöskertjénél engedély nélkül elhelyezett egy úgynevezett „hattyúnyak" csapdát, mellyel elejtett egy rókát. Egy arra járó észrevette a csapdában vergődő állatot, megpróbálta kiszabadítani, azonban a róka elpusztult.

Az illegális eszközt használó férfit a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták - írta a police.hu. Az üggyel kapcsolatban kiderítettük, el lehet-e fogni a kertünkben garázdálkodó rókát, és ha igen, hogyan szabályos eljárnunk vele.

Tudunk védekezni ellenük

Manapság gyakran találkozunk utcán kószáló, vagy kertekbe beszökő rókákkal. Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be" lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz. A róka életmódja és táplálkozása alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok, melyek a róka fő zsákmányállatai, ezen kívül a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás, mint amit az erdő-mező nyújt.

A védekezés lehetséges módjai közé tartozik egy, a róka számára bevehetetlen kerítés, valamint ha a kidobásra szánt ételmaradékot zárt tartóban tároljuk, nem hagyunk állateledelt szabadon, és a baromfikat biztonságos helyre zárjuk.

Fontos tudnivaló!
Semmilyen méreggel nem szabad megetetni a kertünkbe tévedő rókát, és önkényesen levadászni sem szabad! Ez mind törvénybe ütközik, és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Megfoghatjuk, de bántani nem szabad

Ha mindennek ellenére bejut a róka a kertünkbe, a legjobb megoldás az élve befogó rókacsapda felállítása. Ebből olyat kell választani, ami az állatban nem tesz kárt, és amiből nem tudja kirágni magát.

Csapda és állatkínzás nélkül is tehetünk a rókalátogatás ellenForrás: Unsplash.com

A sérülés elkerülésére és a későbbi szállításhoz a legjobb, ha a csapdának lemezes alja van. A megoldás, hogy csapdástul kivisszük a településen kívüli helyre és ott szabadon engedjük.

A befogott rókát nem szabad elpusztítani! Nem kérhetünk meg vadászt, hogy lője le, mert lakott területen belül nem használhat fegyvert. 

A csapda hátránya, hogy egyszerre csak egy állat befogására alkalmas, ezért azt újra fel kell állítani. A jó csapda nem olcsó, de ha teljesítette a kötelességét, jó lesz még pár év múlva is, de akár kölcsön is adható, vagy megvételre felkínálhatjuk a neten.

Barátkozós rókák

A veszett rókák száma a vakcinázás miatt egyre ritkább, ezért nem biztos, hogy a betegségük miatt válnak „kezes bárányokká". Erre jó példa, Dobai Attila, a hazai Harley-Davidson közösség megalkotójának kedves története.

Ne felejtsük, a kíváncsi és kedves rókák nem feltétlenül veszettekForrás: Unsplash.com

A férfi házát egy kis róka kereste fel hónapokon keresztül. Már kézből is evett, sőt benézett a nyitott ajtón is, hogy mi van a vacsorájával. Felült az asztalra, játszani kezdett, felkapta a kesztyűt, arrébb szaladt egy papuccsal, de minden este visszament az erdőbe. Aztán valószínűleg párjára lelt és teljesen eltűnt.

Forrás: Bors magazin

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek