Egy balatoni szálláshelyen kamerával figyelték meg a vendégeket intim szituációk közben

Bekameráztak egy balatoni szálláshelyet, az  IP-kamerák a recepciót, az étkezőt, a belső udvart, valamint az épület teraszán elhelyezett jakuzzit pásztázták. Ezen kamerák mozgásra aktiválódtak, és kezdték meg a rögzítést. Az érinttetek nem voltak tisztában azzal, hogy őket pl. a jakuzzi használata közben kamerával megfigyelik, így róluk felvétel készül intim szituációk közben.

Nem tájékoztatták a vendégeket, hogy kép- és hangfelvétel készül róluk - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Atelier211

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a határozatában megállapította, hogy az érintettek tájékoztatás hiányában nem számíthattak arra, hogy a kamerák a képmásuk mellett a hangjukat, a beszélgetéseiket is rögzítik.

A Hatóság az étkezőben elhelyezett kamera vonatkozásában megállapította, hogy az adatkezelés az elérni kívánt céllal nem arányos, és a vendégek elvárásaival ellentétes az, ha őket pihenés, étkezés közben figyelik meg. A jakuzzit és a belső udvart figyelő kamera vonatkozásában ugyanezt hangsúlyozta a Hatóság.

Retorziók: hárommillió forint büntetés, a kamerák leszerelése, valamint eltiltások.

A Hatóság a fentiek mellett megállapította, hogy az adatkezelő nem nyújtott átlátható, könnyen hozzáférhető tájékoztatást az érintetteknek a kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelésről, illetve a közölt információk tévesek, félrevezetőek voltak. Mindezek alapján a Hatóság elrendelte az étkezőben elhelyezett, illetve a belső udvarra és a jakuzzira irányuló kamerák leszerelését, eltiltotta az adatkezelőt a további jogsértéstől, valamint hárommillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az adatkezelőt – írja a likebalaton.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek