Balatonalmádi színes lépcsősorokkal csábítaná a turistákat

Eddig az egyik legszebb, Balaton közeli kisváros, Tapolca dicskedhetett az ország legismertebb festett lépcsőjével, de lehet, hogy ez hamarosan változni fog. Balatonalmádi ugyanis hamarosan akár az ország első, színes lépcsős városa is lehet. Kilenc helyszínre írtak ki a pályázatot, és minden lépcsősor egyedi megvalósítást kíván.

Tapolca kedvelt lépcsője, ahol a turisták imádnak fotózkodniForrás: Varjas Judit

A tapolsai Malom-tóban úszkáló színes halak a helyi képzőművészt, Varjas Juditot is megihlették még 2016-ban, így készült el akkor a híressé vált Halas lépcső, amely tavaly ősszel új festést kapott. A street art alkotás nemcsak a helyiek körében lett azonnal népszerű, hanem kedvelt turisztikai célpont. Ebből az indíttatásból fakadóan, illetve a Veszprém-Balaton 2023 Európai Kulturális Főváros programhoz kapcsolódva tett közzé egy izgalmas felhívást Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesülete.

Olyan alkotóművészek és művészeti oktatásban részvevő fiatal alkotókat keresnek, akik szívesen részt vennének a város lépcsősorainak dekorálásába. 

A pályázat célja, – melyenk beadási határideje február 28 – hogy Balatonalmádi város területén található közterületi lépcsők színes műalkotásokká alakuljanak a város polgárai és az oda látogató nagyszámú turista örömére.

Az egyesület reményei szerint a színes lépcsők jókedvre derítik majd a város lakóit és a látogatókat.

Öttagú bizottság fogja az alkotók ötleteit elbírálni, emellett a lakosok szavazatai is segítenek majd a kiválasztásban. Az egyesület további tervei szerint izgalmas kísérőprogramok is társulnának a projekthez, úgy mint lépcsőszemináriumok, akusztikus lépcsőkoncertek, felolvasások keretében kulturális helyszínül is szolgálhatnak.

A nyár folyamán elkészült művészi lépcsőket az iskolakezdés utáni időszakban, sajtótájékoztató keretében adják át szeptember-október folyamán felolvasások, élőzenei programok kíséretében – írja a zaol.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek