Újra megjelentek a kékalga kolóniák a Balatonban

Már a fürdőzők is jelezték, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet BLKI kutatói pedig megerősítették: újra megjelentek a kékalga kolóniák a Balaton vizében, írja a turizmus.com.

BalatonForrás: MTI/Varga György

Igen ritka, hogy a kánikulai hetek után, augusztus közepén-végén ne jelenjen meg a kékalga a Balatonban. Idén is így történt, egyes helyeken újra észrevehető, hogy a kék helyett méregzöldre színeződött a víz és kékalga kolóniák lebegnek a víz felszínén. A szakemberek és a bőrgyógyászok szerint azonban aggodalomra továbbra sincs ok, a bőrre nem veszélyes ez a mennyiség.

Az utóbbi napokban a BLKI kutatói a Siófoki- és a Szemesi-medencében figyelték meg a víz felszínén összegyűlő algatömeget, főként partközelben.

"A szélcsendes nyarakon megjelenő és ránézésre a virágporhoz hasonló algatömeg, egy-egy kolónia - amit 0,003 milliméteres algasejtek alkotnak - akár centiméteres nagyságú is lehet. Ezek a kolóniák főként a víz felszínén úsznak, víztestben mennyiségük elenyésző, nem közelítik meg az egészségügyi határértéket" - mondta el Somogyi Boglárka, a BLKI tudományos főmunkatársa augusztus 25-én közölt beszámolójában.

Mivel a kékalga kolóniák lokálisan (áramlási holtterekben) nagy mennyiségben is előfordulhatnak, algás vízbe kerülendő az alámerülés, és fürdés után ajánlatos a zuhanyzás is. „Az idei szeles nyáron az algák mennyisége meg sem közelítette a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlásának fürdővízben még megengedhető szintjét. A Balaton vize továbbra is jó, helyenként kiváló" - írják a BLKI kutatói.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek