Nyaralás Balatonon? Átgondolva, túlzások nélkül megoldható

Idén is sokfelé olvastuk, hogy mennyire drága a Balaton, hogy milyen eszement módon felmentek az árak, hogy egy rendes nyaralást sem lehet ide szervezni. Ezen a nyáron, augusztus 5-től 14-ig voltunk lent édesanyámmal kettesben Balatonalmádi-Káptalanfüreden, és nem hagytunk ott vagyonokat. Íme a titok.

Balatonalmádi egy forgalmas üdülőváros, kiterjedtebb, mint az ember első ránézésre gondolná. A Balaton északkeleti öble közelében, az Öreg-hegynek a tóra leereszkedő lejtőjén kapott helyet, és a utóbbi években egyre szebben fejlődik, és talán azt is kijelenthetjük, hogy a Balaton-északi partjának egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Nyaranta sok érdekes és izgalmas programot kínál, mint amiyen idén az Almádi Nyár is volt, vagy éppen a Platán koncertek. Balatonalmádi része Vörösberény, Budatava és Káptalanfüred is.

Balatonalmádi strand partjánForrás: Christo / CC BY-SA 4.0 / wikipedia.org

Káptalanfüred mint városrész, a balatoni turizmus és fürdőkultúra fejlődésének köszönhető. Akkor jött létre, amikor az Alsóörs területéhez tartozó, Balatonalmádival szomszédos erdőbirtokokat az 1930-as években nyaralótelep kialakítása céljából parcellázni kezdték. Régen a Csillag-hegy oldalában rengeteg ifjúsági tábor várta a gyerekeket és a fiatalokat táborozni. Ma már csak pár darab üzemel belőlük sajnos, de a hely hangulata, akkor is egyedi.

A környéken két túraútvonal a Csere-hegyi kilátó és a Köcsi-tó tanösvény is körbejárható. A városrész olyan, mintha nem is a kis, vörös kő alapokra épült üdülőházak vettek volna el helyet az erdőtől, hanem sokkal inkább a tölgyek, fenyők, cserjék adtak helyet a nyaralóknak.

Odafigyelve nyaralni

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy két fős és egy nagycsaládos nyaralás költségei között hatalmas különbségek vannak, de azt is érezzük, hogy akinek nem elég egy palacsinta és egy lángos, egy ingyenes koncert a művelődési központ oldalában és egy bájos vásári forgatag élőzenével, az kiválasztja a legdrágább strandot, a legújabb strandételt és a legfelkapottabb szórakozóhelyet a Balaton partján. Ezek után pedig megírja, hogy mennyire drága a magyar tenger partján nyaralni.

Káptalanfüred vasúti megállóhelyForrás: Regasterios / CC BY-SA 4.0 / wikipedia.org

A kicsit több mint tíz nap alatt ismerősök nyaralójában szálltunk meg, elfogadható áron. Nem mentünk minden nap a partra, inkább feltöltöttük a medecét, ami már legalább egy évszázada szolgálja a család generációit. 

Ebédet sem főztünk minden nap, így boltba sem kellett járni. A főételeket egy megbízható ételfutár cégtól rendeltük, akik nem csak Budapestre és Győrbe, de Káptalanfüredre is kiszállítanak. Így egy hétre az ebédeink nagyjából 6000 forintból le is lettek tudva.

Csillag téri kisbolt - örök része a városrésznek - Van aki a nagybevásárlást is itt végziForrás: Travelo.hu

A strandoláson kívül - ami Káptalanfüreden 1300 forint egy felnőttnek egész napra, nyugdíjasnak és gyereknek pedig 900 forint; Balatonalmádiban pedig 1700 forint és szintén 900 forint a kedvezményes - ingyenes blues koncerten jártunk Almádiban, és még balatoni gyöngyöző borokat is kóstoltunk az Almádi Nyár rendezvényén, ahol szintén ingyenes koncertek vártak ránk. 

Estefelé a Balatonalmádi strandonForrás: Travelo.hu

Almádiban az éttermek árai - három tradicionális étterem, és egyre több kisebb, trendi hely várja itt a vendégeket - nagyjából úgy alakulnak, mint Győrben egy belvárosi étterem teraszán. Egy teljes adag főétel körettel 2900 forinttól indul. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban megnyitott Három Majom teraszán pedig utazó kemencében sülnek ki az isteni nápolyi pizzák 2300 forinttól. 

Forrás: Travelo.hu

Káptalanfüreden egy sajtos-tejfölös lángos 1500 forint (viszont a tejföl az tejföl, a sajt pedig rendes reszelt kemény sajt, és nem a zacskózott liszttel kevert fajta.) A sima lángos 900 forint, a palacsinta pedig 250 és 350 forint közötti. A sült hekk ára ugyanúgy magas (és szerintünk nem éri meg) mint az elmúlt években. Egy 10 dkg-os darab (ami ugye legalább 20-25 dkg szokott lenni, ha nem több) 650 és 750 forint között mozog.

A nyaralás végére azt a következtetést vontuk le, hogyha nem esünk felesleges túlzásokba, és a plázs helyett, ahol pincérek viszik a napozóágyunkhoz a koktélokat, jó az almádi-, káptalani-, füredi-, vagy örvényesi strand, a sima lángos sóval és fokhagymával, a lekváros palacsinta és az ingyenes strand koncertek, akkor eszement költekezés nélkül is megvalósítható egy balatoni nyaralás. Viszont azt már mindenki maga dönti el mire van szüksége és igénye.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek