Megtartják a 40. Balaton-átúszást, de megtelt a létszámlimit

Alig adták közre a hírt, miszerint július 23-án, szombaton megtartják a 40. Balaton-átúszást, a szervezők már tájékoztatták is az érdeklődőket, hogy a létszámlimit már be is telt. De nézőként és szurkolóként még érdemes odamenni a helyszínre, a várható időjárás miatt lehetőleg minél korábban - jelezte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI felé.

Balatonboglári érkezés - IllusztrációForrás: Christo / wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

A meteorológus elmondta, a tömegsportrendezvény várhatóan két gyenge hidegfront között zajlik majd. A délutáni órákban egy sekély, de gyors mozgású front közelíti meg a Balaton térségét, előtte azonban nagyon meleg idő lesz, várhatóan megélénkülő széllel. Körülbelül 14 óra körül várható az északnyugatról közeledő száraz hidegfront érkezése. Ennek hatására rövid idő alatt északnyugatira fordul a szél és felerősödik.

A front közeledtével megnövekszik a felhőzet, de csapadék a rendezvény helyén az esti órákig nem valószínű. Az év egyik legmelegebb napja várható szombaton, a reggeli 24 fokról napközben 36-37 fokig melegszik a levegő, a front érkezésével estére 30 fok alá csökken a hőmérséklet. A víz délutánra 27-28 fokig melegszik fel - az előrejelzés szerint.

A meteorológus hangsúlyozta, hogy nagyon erős napsugárzásra kell számítani, ezért az úszók használjanak naptejet és sapkát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján folyamatosan frissített információt közöl a várható időjárásról - tette hozzá az obszervatórium vezetője.

Ami a nevezéseket illeti, a 12 ezer fős létszámlimit szinte pillanatok alatt betelt, így az esemény napján nem lesz lehetőség "sem további előzetes, sem helyszíni nevezésre" - jelezte a szervezőbizottság. Fontos még tudni, hogy a fentebb vázolt, délutánra várható időjárásváltozás miatt előbbre hozták a rajt időpontját, indulni így 7 és 11 óra között lehet.

1073 hazai településről érkeznek a résztvevők, és a versenyen elindul a magyar nyíltvízi úszóválogatott - Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rohács Réka - is.

A klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer, a rajt szokásosan a révfülöpi labdarúgópályán lesz, míg a cél a balatonboglári Platán-strand. A 2,6 kilométeres féltáv Balatonboglárról rajtol, az útvonal első felét az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban kell megtenni, majd 1,3 kilométer után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva lehet célba érkezni. Ezen kívül a tavalyi évhez hasonlóan a távot SUP-pal is lehet teljesíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek