Aligátorteknőst fogtak ki egy balatoni strandnál a horgászok

Korábban már írtunk róla, hogy gyakran emelnek ki a Balatonból az emberre is veszélyes hobbiállatokat. Ezúttal is egy sokkoló fogás akadt horogra a hétvégén a keszthelyi Libás strandon, amikor két horgász egy aligátorteknőst húzott ki a Balatonból – olvasható a ZAOL oldalán.

Ő a 12. aligátorteknős, amit a Balatonból emeltek kiForrás: ZAOL.hu

Czirbus Szabolcs és Szeles Zsolt horgászok szombat este 19:30 óra környékén már összepakoltak és készültek haza, amikor valami hirtelen megmozdította a botot.

"Amikor elég közel ért a stéghez akkor láttuk, hogy ezúttal nem hal akadt a horogra, hanem egy teknős. Merítőhálóval kiemeltük a vízből és akkor láttuk, hogy nem is közönséges mocsári teknős, sokkal inkább aligátorteknős lehet. S valóban a súlya körülbelül 5 kilogramm lehetett és a páncél mérete pedig 30 centiméter hosszú. Az internetes gyorskeresés szerint ez a fajta eléggé veszélyes, s mi is hallottunk már az állatról korábban." – mesélték.

A férfiak próbáltak telefonon segítséget kérni, ám nem jártak sikerrel, később viszont elérték a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, akiknek a szakemberei elszállították az állatot, s tőlük úgy értesültek a megtalálók, hogy a jövevényt a Balatonföldvári teknős parkban helyezik majd el. Szabolcs és Zsolt úgy tudja, fogásuk nem is volt olyan különleges, hiszen az övüké volt a 12. aligátorteknős, amit kiemeltek a Balatonból.

Az aligátorteknős, más néven harapós teknős Amerikában őshonos, Dél-Albertától és a keleti részen fekvő Új-Skóciától egészen a Mexikói-öbölig és Texas középső részéig megtalálható. Elsősorban friss vizek vagy brakk vizek közelében él. Kedveli, ha a fenék közelében sáros a víz, és gazdag a vízi növényzet, így könnyebben el tud rejtőzni. Áldozatát, mely lehet rovar, csiga, hal vagy béka, lesből támadja meg. Fogyaszt dögöt és vízinövényeket is – olvasható a Veszprémi Állatkert honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek