Jótékonysági célból hatalmas tobozokat bocsájtott árverésre a Folly Arborétum

A Down-szindróma világnapja alkalmából impozáns méretű, szüretelt tobozokat ajánlott fel jótékonysági árverésre a Folly Arborétum az óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri). A befolyó összeget idén egy XI. kerületi óvodának adományozzák, ahol speciális nevelési igényű gyermekeket nevelnek integráltan. A licit másodlagos célja, hogy felhívják a figyelmet az ilyen típusú intézmények fontosságára.

 A Folly Arborétum és Borászat életében, Folly Judit harmadik gyermeke születése óta kiemelt dátum március 21-e, a Down-szindróma világnapja, miután a kicsi, Down-szindrómával született. Miklós már 6 éves, fejlesztésében elsősorban a család, az otthoni légkör és a korban közeli testvérei segítenek. Szorosan kapcsolódva, azonban a legtöbbet annak az integráló óvodának köszönhet, amely szinte második otthona, és ahol szeretettel befogadták.

A Folly Arborétum óriástobozú fenyőjéről (Pinus coulteri) szüretelt tobozForrás: Folly Arobrétum

"Intézményünkben integrált nevelés folyik, így is segítjük a speciális nevelési igényű gyerekek épek közé való beilleszkedését, fejlesztését. Ennek köszönhetően csökkenthetők a hátrányok, javítható az életminőség, miközben az ép gyerekek is elfogadóbbá válnak, természetessé válik számukra a tolerancia és a segítségnyújtás" – mondta el Dózsa-Szedlacsek Éva, a XI. kerületi Gazdagréti Óvoda intézményvezetője.

„Megtapasztalva Miklós születésekor a teljes kétségbeesést, úgy gondoljuk, történetünket elmesélve reményt tudunk adni a hasonló helyzetben lévő várandós vagy szülés után álló édesanyáknak, édesapáknak, családoknak. Ezért tartjuk fontosnak, hogy időről időre valamilyen jótékonysági akcióval hívjuk fel a figyelmet a témára. Idén azért választottuk ki kifejezetten ezt az óvodát, mert az az integrált nevelés, amely ebben az intézményben folyik, és a nevelők munkája példaértékű" – fejtette ki Folly Réka, negyedik generációs tulajdonos, a Folly Arborétum és Borászat ügyvezetője a jótékonysági kampány kapcsán.

A Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő a világ legnagyobb tömegű tobozt nevelő fenyőjeForrás: Folly Arborétum

A jótékonysági aukción a Down-szindróma világnapja alkalmából tehát óriási tobozok kerültek árverésre arról a különleges fenyőről, amelyet még Folly Gyula, Réka és Judit édesapja ültetett. Az Arborétum óriástobozú fenyője (Pinus coulteri) 60 éves és ma már több, mint tíz méter magas. Érett tobozai elérhetik a 30–40 cm magasságot, nedves súlyuk megközelíti a 3-4 kg-ot. A népszerű jótékonysági aukció március 17-18. között zajlott.

Végül a Folly felajánlásának köszönhetően az eredeti 2 db helyett végül 3 db óriástoboz talált gazdára. A három toboz licitjéből befolyt összeg: 235.000 forint lett.

Az összeget idén tehát egy olyan XI. kerületi óvodának adományozzák, amely integráltan neveli a speciális nevelési igényű gyermekeket, a Folly ezzel is szerette volna felhívni a figyelmet az ilyen típusú intézmények fontosságára. Legutóbb tavaly novemberben volt tobozszüret az Arborétumban, az árverésre felajánlott tobozokat is ekkor takarították be. A két óriástobozra licitálni az erre készült Facebook esemény alatt lehetett.

Az óriástobozú fenyőről 

A Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő a világ legnagyobb tömegű tobozt nevelő fenyője, ami 25 méter magasra is nőhet az amerikai bokorerdőkben. Rozsdabarna kérge pikkelyes, mélyen repedezett. Merev, szürkészöld tűlevelei 20–30 cm hosszúak. Virágzatai tavasz végén-nyár elején nyílnak. A tobozok a másod-, harmadévre fejlődnek ki, és nemegyszer a három kilogrammot is elérik. Magjai egykor indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája pedig gyógyító összetevőket tartalmaz. Angolul özvegycsinálónak, azaz widowmakernek nevezik.

 

Az óriástoboz magjai egykor indián törzsek fő táplálékául szolgáltak, gyantája gyógyító összetevőket tartalmazForrás: Folly Arborétum

Folly – A Balaton édenkertje

Mintha a paradicsomban lennénk. A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula, pécsi orvos telepítette 117 évvel ezelőtt. A hely különleges klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett, ritkaságnak számító egzotikus növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. A kezdetekkor az alig fél hektárnyi területből mára már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 300 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. 

A különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Mi több, az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket, süteményeket és borokat is kostólhatnak.Forrás: Folly - Édenkert.hu

 Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat. Mi több, az érdeklődők a helyszínen Folly teákat, szörpöket, süteményeket és borokat is kóstolhatnak, sőt, az itt lévő étteremben pedig szezonális étlappal, és gasztroprogramokkal várják a vendégeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek