Újabb népszerű magyar hal kapott uniós oltalmat

Az Európai Bizottság szerdán kihirdetett rendeletével a Szegedi tükörponty védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett Szilvásváradi pisztráng, Akasztói szikiponty és Balatoni hal után a negyedik magyar édesvízi hal elnevezés, amely uniós oltalmat nyert - adja hírül az Agrárminisztérium.

PontyForrás: DanielWanke/Pixabay

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés a Szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete a Szeged városától északra fekvő Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 hektár területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

A Szegedi tükörponty hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők.

A filézett Szegedi tükörponty 2011 óta viseli a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet, igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgál a híres Szegedi Halászléhez.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek