Ezeken a hétvégéken nosztalgiabuszokkal és retróvonatokkal utazhatunk a Balatonnál

Július 10–11-én, majd augusztus 7–8-án a Balaton északi partján retró mozdonyok és kocsik állnak forgalomba, bemutatva a '70-es, '80-as és '90-es évek jellemző szerelvényeit. A MÁV-START és a MÁV Rail Tours retró flottáján kívül idén a MÁV-HÉV és a Volánbusz járművei is megjelennek a nosztalgia hétvégén - derül ki a mavcsoport.hu oldaláról.

Forrás: MÁV Csoport

A Tekergő expresszvonatok a '70-es évek expresszvonatainak hangulatát felidézve a korabeli megjelenésű, vékonycsíkos Rába kocsikból álló szerelvény élén szombaton egy Nohab mozdony, vasárnap dupla zöld Púpos lesz látható Balatonfüred és Tapolca között. A Nyíregyháza és Zánka-Erzsébettábor között közlekedő Tekergő expressz vontatásáról - szintén Balatonfüredtől - a MÁV-HÉV gondoskodik, a dupla Bobó dízelmozdonyával. A héves bobó mozdony tehervonatokat továbbít, ezért megjelenésük a Balaton partján igazi kuriózum.

Az idei szezontól Balatonfüred és Tapolca között kétóránként közlekedő Kék Hullám InterCity-k között – óránkénti váltásban – szintén kétóránként személyvonatok is szállítják az utasokat, melyek ezen a hétvégén teljeskörűen retró szerelvényből állnak. A személyvonatok élén Nohab és Szergej mozdonyok lesznek, a szerelvény pedig korabeli Bhv és By típusú személykocsikból áll. Forgalomba áll egy retró festésű Bz motorvonat is.

A Kék Hullám IC vonatok élén Balatonfüred és Tapolca között ezeken a hétvégéken Nohab, Szergej, illetve classic Csörgő mozdonyokkal is lehet találkozni. Egyes Kék Hullám InterCity vonatokban az Utasellátó retró étkezőkocsija, a WRmz 101-es CAF gyártású kocsi közlekedik. Ez az utolsó eredeti külső-belső arculat szerinti EuroCity étkezőkocsi, utasterének jellegzetes bordó-narancssárga-arany színvilága a 90-es években egész Európában egyedinek és különlegesnek számított, megjelenése messze megelőzte korát. Az étlapon megtalálhatók a klasszikus magyaros ételek, mint például babgulyás, paprikáscsirke, sertésborda vagy marhapörkölt, de emellett olyan különlegesség is, mint a bélszínjava. Az itallapon is bő a választék: badacsonyi, villányi, tokaji és egri borok, pezsgők közül választhatnak, de a vonatokon ritkán kapható párlatokat és likőröket is felszolgálják.

A Vízipók InterRégió vonatokban a hazai InterCity közlekedés 30 éves évfordulójára emlékezve ismét forgalomba áll a Balaton északi partján az egykor ott is közlekedő klasszikus InterCity szerelvény komfort, illetve Bko kocsikkal. A komfortkocsik menetirány szerint vagy akár a Balaton felé forgatható kényelmes, mélyen hátradönthető ülésekkel rendelkeznek, amelyekért most ezeken a járatokon felárat sem kell fizetni, a standard 2. osztályú menetjegyek érvényesek. Aki inkább a fülkés kocsikat részesíti előnyben, az klasszikus faburkolatokkal és bordó szövet kárpittal rendelkező, lehúzható ablakos, egykori 1. generációs IC kocsit is választhat.

Nosztalgiabuszos programok

Újdonság, hogy a júliusi retró hétvégéhez idén a Volánbusz is csatlakozik különleges nosztalgia Ikarus autóbuszokkal.

Balatonfüred–Tihanyi-félsziget

Balatonfüredről indulva nosztalgiabuszos körút során fedezhetik fel a Tihanyi-félsziget csodáit. Ezek a járatok egy rövid megálló erejéig a Belső-tó partján is megpihennek, ahol lehetőség lesz fotózásra, vagy egy kis harapnivaló, frissítő vásárlására. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig a vezetőnél lehet megvásárolni.

Az autóbuszok indulási idejét úgy alakították, hogy a Budapest felől érkező Vízipók InterRégió vonatokról is kényelmesen át lehessen szállni, a Balatonfüredre való visszaérkezés után nem sokkal pedig Kék Hullám IC-vel tudják folytatni útjukat Tapolca felé.

Forrás: Soos Botond/MÁV Csoport

Tapolca–Szigliget

A Tekergő expresszvonathoz csatlakozva, Tapolcáról indulva, nosztalgiabuszos körút során járhatják be a Balaton-felvidéki tanúhegyek környékét, érintve többek között Hegymagast, Szigligetet és Nemesgulácsot. Szigligeten egy rövid pihenő alatt lehetőség lesz a buszok fotózására is. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

Badacsonytomaj–Salföldi Major

Badacsonytomaj vasútállomásról ingajáratok indulnak Ikarus nosztalgia autóbusszal a Salföldi Majorba, ahol egy major életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók. Állatsimogató, fűszer- és gyógynövénykert, interaktív táblák, sétakocsikázás szolgálja az itt töltött idő szórakoztató eltöltését. A járatokra 1200 forintért kaphatók retúr menetjegyek, elővételben online, illetve készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél. Az autóbuszjegy ára a majorba történő belépés árát nem tartalmazza. Az autóbuszok menetrendjét úgy állították össze, hogy csatlakozást biztosítsanak a Tekergő expresszvonathoz vagy valamelyik retró személyvonathoz.

Káli-medence és Hegyestű

A Budapest–Székesfehérvár–Balatonfüred felől Tekergő expresszvonattal érkező utasoknak átszállási lehetőséget biztosít a Volánbusz a Káli-medence varázslatos vidékét és a Hegyestűt bejáró Ikarus autóbuszra, amelyre 1900 forintért kaphatók menetjegyek elővételben online, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél. A menetjegy ára a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre való belépési díjat nem tartalmazza. Az autóbuszokra át lehet szállni, ezért a délelőtti járat Zánka-Köveskálról, a délutáni Balatonakali-Dörgicséről indul. A részletekről és a menetrendről itt tájékozódhatnak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek