Régi vita éleződött ki újra a Balatonnál

Újra kiéleződött a vita a horgászok és vízen közlekedők között a Balatonnál, és az is előfordult, hogy pecások akadályozták a hajók kikötését. Egyszer még rendőri intézkedésre is sor került - derül ki a likebalaton.hu híréből.

A kép illusztrációForrás: Elstef/pixabay.com

A badacsonyi és a szigligeti kikötőmólókon horgászatot tiltó táblák jelentek meg, miután az adott kikötőt üzemeltető cég, szervezet, vagy önkormányzat eldöntheti, hogy milyen feltételekkel engedi, vagy tiltja meg a horgászatot. Ha a pecás nem tartja be a szabályt, akkor bevonhatják a területi jegyét.

"Az elégedetlenség abból fakad, hogy a korábbi gyakorlat szerint a tiltás ellenére elnézték a horgászatot ezeken a helyeken" – írják a halgazdálkodási szakemberek. Ha egy horgász alkalmazkodó szemlélettel állt a helyzethez, és a hajóforgalomtól mentes időszakban pl. hajnalban, vagy hajózási szezonon kívül horgászott ezeken a helyeken, illetve amint hajó érkezését tapasztalta, szó nélkül odébbállt, akkor ezért senki nem szólt rá.

A Balatoni Horgászturisztikai Adatbázisban is úgy jelölték ezeket a helyeket (a korábbi gyakorlatot tapasztalva), hogy a kikötők külső oldalán, a hajóforgalom zavarása nélkül szabad horgászni. Azonban a közelmúltban több sajnálatos eset is történt, amikor egyes horgászok akadályozták hajók kikötését a nevezett helyeken, egy esetben rendőri intézkedésre is sor került. Így az üzemeltető nem tekinthet el a már eddig is meglévő szabályok betartatásától – figyelmeztet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A zárt kikötőmedencével rendelkező létesítmények esetében egyértelmű a helyzet, a "kikötő területén" a belső, mólók által határolt területét kell érteni, ott tilos horgászni, míg a külső, nyílt víz felőli oldal irányában szabad azokon a mólókon, amelyek a közforgalom számára is bejárhatóak. Ilyen kikötő például a siófoki, illetve a többi déli parti BAHART kikötő.

Az északi parton léteznek egymólós kikötők, mint például a révfülöpi, ahol a „mólófej" minden oldala fogadhat kikötő hajókat, ilyen esetben természetesen a teljes, kikötésre használatos partfal mentén értelmezendő a horgászat tiltása. A szóban forgó szigligeti és badacsonyi mólók a két típus ötvözetei, ugyanis a korábbi egymólós kikötőket bővítették ki nyugati irányból egy-egy ívelt mólószárral, így hozva létre kikötőmedencét. Azonban az egykori mólófejen a külső oldalon is megmaradt a kikötésre használt partfal, így a helyi kikötőrend értelmében ott sem engedélyezett a horgászat.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek