Mentett állatok között farmkempingezhetnek a Balatonnál

Nagyon nehéz helyzetbe került a Samsara Fesztivál alapítói által létrehozott, Siófok-Töreki területén található Dharma Lómenhely. A bevételeket korábban biztosító fesztivál a járványhelyzet miatt elmaradt, a korlátozások miatt pedig az állatok ellátását végző önkéntesek sem jöttek. A szükséghelyzet végül elhozta a megoldást. 

Itt új esélyt kapnak és nyugodt életet élhetnek a lovakForrás: Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp/Facebook

Mint Czinkóczky Csaba, a menhely alapítója a welovebalaton.hu-nak elmondta: "A mi esetünkben nem volt olyan lehetőség, hogy feladni. 130 állattal nem lehet megszüntetni a helyet, mert ezeket az állatokat nem tudjuk kiengedni, vagy visszavinni oda, ahonnan jöttek."

A cikkből kiderül, hogy a negyvenhektáros, gyönyörű terület a szabadon kóborló, bántalmazott és elhanyagolt lovakon túl 47 kecskének is otthont adott. A helyszínen készen állt a fesztivál infrastruktúrája, ahol apró bungalókat állítottak fel, és gyerektáborokat kezdtek szervezni. Azután jöttek a szülők is, és a szálláskereső vendégek is, mert a tónál már alig lehetett kiadó szobát, nyaralót találni.

Egy ilyen helyen a gyerektáborok résztvevőinek garantáltan természetközeli élményekben lehet részükForrás: Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp/Facebook

„Megtaláltuk a túlélés módját, szálláshellyé alakultunk. Gyorsan el is neveztük magunkat kemping helyett farmpingnek. Mert ez egy farm, ahol együtt élsz az állatokkal, így nem ér panaszkodni azért, mert tele van lóürülékkel a terület vagy hogy nincs légkondi.

Cserébe egy szafariszerű helyen kempingezhetsz, ahol lehet, hogy reggel néhány kecskével többen ébredtek a sátorban"

– mesélte Csaba az új szálláshelytípus jellemzőibe.

A faházbérlés mellett lehet sátrazni, van főzési lehetőség, több zuhanykonténer és a fesztiválra telepített angol WC-k is maradtak. A faházak berendezése egyszerű, ágynemű nincs, érdemes hálózsákot hozni (vagy bérelni is lehet), de cserébe az égbolt itt gyönyörű, olyan, mintha egy planetáriumban lenne az ember, sokan nem is sátorban, hanem a szabadban éjszakáznak nyáron.

Az egyszerű, természetközeli szálláshely olcsó alternatívát jelent a balatoni szállások árfekvéséhez képest.

Tavaly nyáron már telt házas volt az egykori fesztiválhelyszín, a lómenhely – vagyis új nevén „a mentett állatok kertje" – így megmenekült, de a nyári bevétel csak kb. február elejéig tartott ki. Mintegy 30 lovat, 80 kecskét, valamint szamarakat, bikákat, kutyákat, macskákat kell etetni, féregteleníteni, fizetni az állatorvost. Sokmilliós tétel ez a téli hónapokban, amikor elfogy a réten lekaszált fűből készült, saját széna. Kamionszámra hozzák a takarmányt ilyenkor. Mindenféle segítség, támogatás jól jön, az is, ha az idelátogatók hoznak magukkal eledelt.

A kecskék is otthonra leltekForrás: Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp/Facebook

A helyszínen lehet önkéntes munkát végezni alkalomszerűen és napi 4 órában is, például sétálgatni a lovakkal vagy csak a közelükben lenni.

A menhely lakói traumatizált lovak, akik nagyon rossz helyről, nagyon sok bántás után kerültek ide, már az is jó, ha látják, hogy nem kell minden embertől félniük.

A Dharma Lómenedék terápiás központként is működik: hátrányos helyzetű, autizmussal élő és sérült gyerekek is látogatják a menhelyet, és őket is bevonják az állatok gondozásába. Nyáron az állatgondozó gyerektábor is folytatódik, már most vannak jelentkezők. A program délelőtt állatgondozás, délután strand, este pedig valamilyen kreatív foglalkozás, egy héten keresztül  – írja a welovebalaton.hu. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek