Lebontanák a balatonfüredi, szellemjárta görög falut

A sokak által a város szégyenfoltjaként emlegetett terület sorsát évek óta igyekszik megoldani Balantonfüred városvezetése. Az önkormányzatnak most megvan a jogalapja arra, hogy a szezonális szórakozó negyedként működő, egykori görög falut elbontassa. Bóka István, a város polgármestere szerint a volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, egyáltalán nem illik a városképbe. A funkciója tulajdonképpen megszűnt, olyan szezonális bulihely, ami viszont nem érdeke Fürednek. Véleményében kifejtette, hogy el kell bontani az épületeket, amihez most megvan a jogalapuk. 

Nem illik a városképhez az egykori bulinegyedForrás: charlemagne/Pixabay

Ugyanakkor az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, így a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kell megállapodni. Ebben az esetben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

Megszűnt a hely funkciója, üresek az utcák és a házakForrás: charlemagne/Pixabay

"Egy nagy zöldterületet, parkot szeretnénk itt kialakítani szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval" – fogalmazott a polgármester, aki várja a fürediek észrevételeit, egyetértenek-e a tájidegen épületegyüttes elbontásával. A köztudatba csak görög faluként bevonult nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. 

Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást. A programok és a bulihoteles szobáztatás évek óta konfliktusforrást jelentenek a városban, gyakorlatilag senki nem hisz abban, hogy itt hosszútávon kulturált szórakozónegyed működhetne – írja a balatonfured.hu.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek