Így szépítgetik a Tihanyi-félszigetet ősszel

Szépen haladnak az őszi munkák a tihanyi hévforrás-kúpokon. A cserjék visszavágása közben előbukkannak a szebbnél-szebb sziklaformációk. Ezt a feladatot időről-időre ismét elvégzik, részben azért, hogy az európai hírű geológiai nevezetesség megcsodálható maradjon. Másrészt az értékes kőzettömbökön, azok repedéseiben élő különleges növénytársulás – a fehér varjúhájas sziklahasadék növényzet – megmaradását is ezzel a munkával segítik elő. 

Minden évszakban csodálatos itt a tájForrás: Zsolt Hegyi/Pixabay

Hínártelepítést kezdtek a tihanyi Belső-tavon, hogy a tó rendkívül rossz vízminőségén a természetes folyamatok segítségével javítsanak. A Külső-tó gazdag hínárnövényzetéből egy speciális géppel jelentős mennyiséget termelnek ki, amit aztán a Belső-tóban helyeznek el. A hínárnövények - a remények szerint – ott megtelepedve lassanként növelni tudják a víz oxigéntartalmát, és csökkentik a mostanáig gyakran súlyos virágzásokat produkáló algatömeg számára felvehető tápanyag mennyiségét.

Munka közben néhány hal is "előkerül" a Külső-tóból, például a compó. Az Európa Diplomás terület hévforrás-kúpjain és tavain esedékes természetvédelmi feladatokat Vers József, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kelet-VeszprémTájegységének vezetője foglalta össze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán megjelent cikkben.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek