Lehet, hogy idén látható utoljára a Trafalgar tér norvég karácsonyfája

Az egész a II. világháború idején kezdődött. Amikor a nácik megszállták Norvégiát, a királyi család és a teljes kormány külföldre menekült, és a briteknél talált menedékre. Miután 1947-ben, öt teljes év „vendégeskedés" után hazatértek a szigetországból, Oslo városa egy hatalmas karácsonyfát küldött Londonnak, hogy megköszönje a segítséget, és teszi ezt azóta is minden évben. Úgy tűnik azonban, hogy ennek a hagyománynak jövőre vége szakadhat.

így szokott csillogni adventi pompában a Trafalgar tér, melynek ékessége a norvég fenyőfaForrás: Alexey Fedorenko/Shutterstock

Tavaly egy 85 éves lucfenyőt küldött a norvég főváros, és az idei 21 méter magas fenyőt is kivágták már Oslótól északra, Nordmarkában. A jelentések szerint viszont az idei lehet a Trafalgar tér utolsó karácsonyfája, amit Norvégiából küldenek Londonba.

Turisták és helyiek fotózzák és csodálják a fával díszített teret tavaly, 2022. decemberébenForrás: NurPhoto via AFP/Manuel Romano/NurPhoto/Manuel Romano

Oslo új városi tanácsa környezetvédelmi aggályok miatt szeretné újragondolni ezt a régi hagyományt. Bár értékelik a tradíciót, de úgy gondolják, hogy nem környezetbarát és elavult is.

Ezen a 2020. november 17-én Oslóban készült képen Richard Wood norvég brit nagykövet és Marianne Borgen oslói polgármester fűrészeli a 80 éves lucfenyőt, amelyet karácsonyra a londoni Trafalgar térre szántakForrás: AFP/Hĺkon Mosvold Larsen / NTB/Hakon Mosvold Larsen

Nagyon sok londoni számára a norvég fenyő felállítása a Tragalgar téren, a fények és a karácsonyi dalok összessége egyet jelent az ünnepi időszak kezdetével.

Az ország legismertebb karácsonyfája ezen kívül a barátság és a béke jelképe is.

Hírnevéhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy norvég stílusban díszítik fel, azaz nincs megpakolva sokféle színes dísszel, hanem rengeteg apró fénypötty borítja (ezek 2008 óta energiatakarékosak is ráadásul), tetején pedig egy hófehér csillag szikrázik. A kivilágítás ceremóniája minden évben ünnepélyes keretek között zajlik. Idén december 7-én gyúlnak ki rajta a fények.

Minden évben hagyományos norvég népzenével és ünnepi műsorral készülnek a karácsonyfa égőinek meggyújtásáraForrás: AFP/John D Mchugh

S hogy mit szólnak az angolok ahhoz, hogy ez az idén már 76 éves hagyomány megszakadhat? A Westminster Council szóvivője így nyilatkozott: „Nagyon hálásak vagyunk minden karácsonyfáért, amelyet Norvégiából kaptunk az évek során, és természetesen reméljük, hogy ez a szívmelengető hagyomány folytatódik. Amíg Norvégia lakossága szívesen küld fát Westminsterbe, London és az Egyesült Királyság hálásan fogadja azt."

Ezek szerint a hagyomány folytatása vagy megszakítása csak az Oslói Tanács döntésén fog múlni.

(Forrás: standard.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek