Már karácsonyi a hangulat Svédország havas mesevárosában - videó

A Svédország nyugati tengerpartján fekvő Helsingborg városa karácsony közeledtével mesés településsé változott át. Ráadásul idén még svéd szemmel is korán érkezett meg az első havazás. Tartson velünk egy rövid, városnéző sétára és pillantson át a tengeren keresztül Dániába.

Azok a magyar utazók, akik meglátogatják Helsingborgot, szinte biztosan nem a téli hónapokban érkeznek ide. Mi most a női kézilabda-világbajnokság miatt utaztunk el a nyugat-svéd városkába, ahol reggeltől-estig nagy nyugalomban telnek a percek. Sok idegeskednivaló nincs errefelé, szinte már szanatóriumban érzi magát az ember.

Helsingborg kikötője, a háttérben a régi világítótoronnyalForrás: Lantos Gábor

A városban és annak közvetlen vonzáskörzetében 300 ezer ember él, ezzel Svédország negyedik legnagyobb városáról beszélünk. Ezt azonban nem érzi meg a turista, mert a reggeli órákban szinte ember sincs az utcákon. 

Helsingborg az a svéd város, amely földrajzilag a legközelebb esik Dániához. A Helsingborg és Helsingör közötti tengerszoros szélessége mindössze 5 km. Csak akkor nem lehet átlátni, ha nagy a köd. A dániai Helsingörben található Hamlet vára, a két várost rendszeres kompjáratok kötik össze.

Helsingborgot 1070-ben még dán városként alapították meg. Itt született III.Kristóf, Dánia és Svédország közös királya. De a város szülötte a svéd labdarúgás egyik legismertebb alakja, Henrik Larsson is.

Henrik Larsson Helsingborgban születettForrás: AFP/Lluis Gene

Roppant hangulatos településről beszélünk, ahol a városközpontban csodálatosan maradtak meg a régi kőházak, amelyek sajátságos elegyet alkotnak a modernkori épületekkel. Tartson velünk most egy rövid sétára Helsingborgban!

A helyiek nagyon örültek a korán leesett hónak. Az ember azt hinné, hogy Svédországban ez nem lehet probléma, de a klímaváltozás már a skandináv országot is elérte. A 2022/23-as téli szezonban alig esett hó errefelé, esőből annál több jutott ki az itt élőknek.

Helsingborg Svédország egyik leghangulatosabb városa, amelyet télen-nyáron érdemes felkeresni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek