Több ezer fénnyel vár Európa egyik legmenőbb karácsonyi vására

A zágrábi karácsonyi vásárt az utóbbi években háromszor is Európa legjobbjának választották, egyszer pedig a világ legjobbjainak dobogósai közé került. Joggal számíthatunk rá, hogy színvonalas programban lehet részünk idén is, a horvát főváros ráadásul vonattal átszállás nélkül elérhető Budapestről.

Idén december 2-a és január 7-e között várja a látogatókat az Advent Zágrábban karácsonyi vásár rengeteg látnivalóval és programmal.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

Az adventi forgatag egyik fő eleme a Tomislav Parkban a Művészetek Pavilonjának szecessziós homlokzata előtt található korcsolyapálya, ahol a téli sportok szerelmesei történelmi épületek között hódolhatnak a jégkorcsolya iránti szenvedélyüknek, miközben diszkó zene emeli a hangulatot. A Zrinjevac park közepén egy zenepavilon található, ahonnan folyamatosan hallhatók a karácsonyi dalok, esténként pedig élőzenei koncertekkel, szabadtéri előadásokkal, kreatív műhelyekkel várják a látogatókat.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

A zágrábi advent jelképének számító, fényfüzérrel feldíszített szökőkút is a park díszítő eleme. A Zrinjevac térről induló kis utcán érhető el Zágráb főtere, a Jelacic tér, itt állítják fel az adventi koszorút és a város karácsonyfáját, valamint itt rendezik meg a nagyobb szabású koncerteket, ünnepi programokat. A főtér különlegessége a Kras mézeskalács vár, melynek belsejében kolbászt, forralt bort árulnak.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

A főtér oldalából egy kis sétálóutca indul a felsővárosba, a katedrális felé. Itt élő Betlehem várja az idelátogatókat, akik minden szerdán, csütörtökön és pénteken szentestéig átélhetik a gázlámpa gyújtás 160 éves hagyományát. A felvonulás a Lotrščak-toronytól indul, áthalad a IV. Béla parkon és a Grič parkon át, fényt és karácsonyi dalokat lopva az ünneplők szívébe. A Grič-alagút szintén kihagyhatatlan látnivaló, melynek hangulatát a sarki fények ihlettek és amelyet igazi mesevilággá varázsolnak ilyenkor.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

Érdemes ellátogatni a Horvát Nemzeti Színházhoz, ahol a színház épülete és a körülötte levő park egyaránt karácsonyi álruhába bújik. Így a látogatók bepillanthatnak a csodálatos neobarokk épületbe, és tökéletes karácsonyi fotóval örökíthetik meg adventi utazásukat.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

Az Advent Zágráb helyszíneit fabódék hosszú sorai kötik össze, ahol egy kiadós séta után illatos húsételeket, édes tésztákat és fűszeres forralt bort árusító kunyhók kínálatából lehet válogatni. Az árusok úgy kényeztetnek, mint a nagymamák tették annak idején. A "Kis Advent" a Strossmayer sétányon várja a vendégeket vidám és rendhagyó hangulatával, gasztroturistáknak pedig bakancslistás hely. A Fuliranje a leghíresebb gasztronómiai startupok, fiatal és befutott szakácsok találkozásának helyszíne, akik minden évben új alkotásokkal lepik meg az idelátogatókat. Itt a hagyományos ételek street food stílusban kerülnek a tányérra, amit a fenntarthatóságra és a dizájnra helyezett hangsúly tesz teljessé.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

A gyerekek sem maradnak program nélkül a zágrábi adventi vásáron. Idén is lesznek olyan különleges programok, amelyeket kifejezetten nekik találtak ki, hogy élvezzék a Karácsony minden egyes magával ragadó pillanatát. Az adventi időszakban Európa ötödik legnagyobb modellvasútja nyitja meg kapuit, a naponta közlekedő több mint 200 vonattal, több mint 3000 méternyi sínpályával bűvöli el nemcsak a gyerekeket, hanem a játékos lelkű felnőtteket. A Ribnjak parkban pedig igazi meseparkká változik, jégkristályokkal, fényinstallációkkal és telis-tele szórakozással, ahol a főszerep egy kedves Hókirálynőé, aki a gyerekek minden álmát teljesíti.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

A karácsonyi portékák széles választéka elérhető, kézműves dísztárgyak, gyertyák, ékszerek, kerámiák, likőrök éppúgy kaphatóak, mint a horvát jelképnek számító piros mézeskalács szív, a Licitar, illetve a kézzel faragott és festett fajátékok. Az utóbbi kettő az UNESCO emberiség szellemi örökségének reprezentatív listáján is szerepel. Több kis utcában a fakunyhókban édes mandulát, forralt bort, kézzel készített ajándéktárgyakat, sálakat, kesztyűket és további karácsonyi ajándékokat kínálnak az árusok. A karácsonyi figurák közül itt a Diótörő katonák a legkelendőbbek, a 15 centimétertől kezdve, akár másfél méteres katonát is lehet vásárolni.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

Idén karácsonyi kórusok visszhangoznak a koncerttermekben és templomokban, múzeumokban és előcsarnokokban. Az erkélyekről, az utcákról és a városi terekről is felcsendül majd a zene. A nyitóestektől kezdve a könnyűzenei koncerteken át a klasszikus karácsonyi dalokig Zágráb minden sarkán vidám adventi előadásokat lehet idén hallgatni.

Zágrábi karácsonyForrás: Aviareps

A Zágrábi Advent december 2-a és január 7-e között várja a vendégeket. A számos karácsonyfát, diótörőt, mézeskalács bábut, hóembert, Betlehemet és még sok más karácsonyi dekorációs elemet felvonultató várost több ezer fény díszíti, melegséget és ünnepi hangulatot árasztva, amit csak az adventi időszak tud nyújtani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek