Kevesebb mint egy hónap van karácsonyig: íme 5 elbűvölő hely a ráhangolódásra

Mondanunk sem kell, hogy Bécs csodás karácsonykor! De ha idén egy kicsit távolabbra utaznátok, mert kíváncsiak vagytok más nemzetek ünnepi szokásaira, és nem a nagyvárosokat, hanem kisebb, hangulatos helyeket céloznátok meg, akkor a következő öt helyszín megfelelő úti cél lehet. A karácsonyi fényekben úszó Colmar apró városa vagy éppen egy feldíszített angol falu hangulata magával ragadó - mi már indulnánk is mindegyik helyre!

A svájci Luzern városában járunk. Az óváros központja a karácsonyi szezonban a fények városává alakul. Az elbűvölő Franziskanerplatzon megrendezett karácsonyi vásáron kézzel készített ajándékok között válogathatunk, miközben a fahéj és a forralt bor illata kíséri az utunkat.

Luzern jégpályájaForrás: Ilove Lucerne/Facebook

Amíg mi a vásárban kapható finomságokat kóstolgatjuk, a gyerekek karácsonyi körhintára ülhetnek. Rézfúvósok és kórusok járják az utcákat, az egész karácsonyi forgatag olyan, mint egy mesevilág. Számos ünnepi programot is rendeznek a városban, köztük a Szent Miklós tiszteletére tartott felvonulásokat, valamint a „Live on Ice" elnevezésű műkorcsolya showműsorokat. Ha advent idején idelátogatunk, az élményt és a kilátást a tóra és a hegyekre, sosem fogjuk elfelejteni.

Aarhus - Ünnepi varázslat a szigeten

Aarhus egy egyetemi város nagyjából Dánia közepén, a viszonylag ritkán lakott Jylland félszigeten. Az egyik legszebb látványossága a Marselisborg kastély, ami egyébként a dán királyi család nyaralója. A kastély kertje nyitva áll a látogatók számára, amikor a királyi család nem tartózkodik a rezidencián, még télvíz idején is. Az óvárosi múzeumban végig nézhetjük milyenek voltak egykor a karácsonyi ünnepek a városban, hogyan készülődtek a helyiek, és miként díszítették a házakat több mint négy évszázadon keresztül.

AarhusForrás: ricochet64 /Shutterstock

A város utcáin igazi karácsonyi hangulatba csöppenhetünk: ihatunk finom forró csokoládét, kényeztethetjük magunkat karácsonyi sütikkel vagy édességekkel, például néhány hagyományos dán fánkkal, mézeskalács szívvel vagy pirított cukros mandulával!

Colmar - Karácsony a mesevárosban

A német határ közelében fekvő, elzászi kisváros állítólag az a hely, amely a Szépség és a szörnyeteg meséjét ihlette. Colmar mesebeli hangulata tényleg életre kel az ünnepek alatt: a házak között kanyargó kis utcák labirintusa pedig öt karácsonyi vásárhoz vezet.

Colmar, a határmenti mesevárosForrás: @bei.bei.wei [IG]/Architecture & Design/Facebook

Minden vásár egy mini falu, ahol az Elzászból érkezett kézművesek csak a legjobb minőségű és egyedi termékeiket állíthatják ki. A végtelen sorban csillogó fényfűzérek, a hullámvasút, a körhinta, a korcsolyapálya, a borkóstoló helyek, a tradicionális játékok kiállítása éppúgy vár bennünket, mint számos műsor és koncert.

Valkenburg - A földalatti vásár otthona

Valkenburg egy 17000 fős falu, és Hollandia egyik leglátogatottabb hétvégi desztinációja. Már csak azért is, mert itt található Európa egyik legrégebbi fedett karácsonyi vására. De nem akárhogy fedett ám!

Valkenburg barlangrendszereForrás: ©Jasper Kroese - Eleven Media / christmastownvalkenburg.com

Egy labirintus szerű hatalmas barlangrendszerben kapott helyet, ami ilyenkor karácsonykor tele van vásári bódékkal, fényes fotópontokkal, kézműves programokkal. Miközben csavargunk a járatokban, vásárolhatunk apró ajándékokat, és finom ételeket is ehetünk.

Bennfentes információk szerint, ha elég sokáig kevergünk a barlangban, akkor még a Mikulást és a rénszarvasait is megtalálhatjuk.

Arra azonban számítsatok, hogy a barlangi karácsonyi vásár, ami november 17-én nyitott és január 7-ig tart, belépődíjas. A díjért cserébe azonban egy kis vezetett túrát is kapnak a látogatók, ahol megtudhatnak pár érdekességet a földalatti rendszer történetéről. 

Winchester - Ahol mindig ünnep van (valamiért)

Ez az igazi középkori kisváros Londontól 1,5 órás útra található. Bármikor megéri ide látogatni, ha hamisítatlan kisvárosi hangulatra vágyunk. Lenyűgöző látványt nyújt például a Winchester Katedrális, amely a legnagyobb angol templomok közé tartozik.

Nagyon megkóstolnánk, ami abban a hatalmas üstben fő.. persze forralt bor, mi más!Forrás: Luce-s/Shutterstock

Az Itchen folyóparton, romantikus környezetben sétálva Nagy-Britannia legrégebbi, működő vízimalmát is megnézhetjük. Amikor pedig eljön az ünnepvárás időszaka, Anglia egyik legnagyobb és legszebb karácsonyi vásárát járhatjuk be Winchester házai között. Több mint száz bódéval, szabadtéri korcsolyapályával, helyben készített ünnepi ételekkel és italokkal várja a látogatóit. A házacskákban akár még tradicionális húsos pitét is kóstolhatunk.

Karácsonyi énekek szűrődnek ki a székesegyházból, lampionokkal és égősorokkal díszítik fel a környéket, sőt, még jótékonysági Mikulás-futást is rendeznek, ahol sok-sok pirosruhás jókedvűen rója a kilométereket, miközben a családtagok, barátok buzdítják őket.

Bármelyik helyszínt is választjuk, biztos, hogy azonnal megjön majd az ünnepi hangulatunk, és a szívünk megtelik szeretettel. Jó készülődést mindenkinek!

Eredeti cikk: Travelo.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek