Régi-új ünnepi gasztro trend hódít, íme a sajtkoszorú

Nagyon szeretjük a sajttálakat, mert könnyen elkészíthetők, nem kell hozzájuk túl sok minden - egy-két minőségi sajton és aszalt gyümölcsön kívül, - de a sajtkoszorú még ennél is több, látványa felér egy ajándékkal is. Bár már elmúlt karácsony, egy rozmaring- és zsályaágacskákkal feldíszített ehető koszorú az újévi terített asztalt is fényesebbé teheti. És ami még jobb, hogy akár családi program is lehet az összeállításából. 

Forrás: Shutterstock.com / ipiccy.com

A karácsonyi sajtkoszorúnak több fajtája is van - találunk olyan tippeket és képeket, ahol csak sajtokat, fűszernövényeket, aszalt gyümölcsöket és magvakat rendeznek koszorú formába, de olyanok is vannak, ahol az előzők mellé kerül még szalámi, szárazabb, pármia vagy pármai jellegű sonka, valamint kis ropogtatnivalók, például kenyérchips.

A recept szerint amit találtunk, először keressünk egy kör alakú vágódeszkát, vagy egy szép, méretében nekünk megfelelő tányért (a mérete attól függ mennyi hozzávalónk van). Erre rendezzük el koszorú formában a rozmaring vagy a zsálya ágacskákat (vagy mindkettőt vegyesen). 

Hozzávalók 4-6 szamélyre:

250-300 gramm sajtválogatás (lehet érleltebb kemény sajt, cheddar, kecskesajt, füsölt vagy szarvasgombás érlelt sajt, eseleg keményebb, ízesített gomolya) falatnyi kockákra vágva

feket vagy zöld olivabogyó - lehetőleg olívabogyót is kínáló sajtboltból, ne zacskóból

pár szem koktélparadicsom, de ha az nincs, akkor birsalmasajt kockák vagy aszalt sárgabarack negyedelve

5-6 szelet pármai-, vagy fekete erdő sonka

5-6 szelet hajszálvékony ízes, illatos szalámi

5 dkg tisztított pisztácia

5 dkg tiszított dió

1 zacskó kenyérchips

Elkészítés:

Ha kész a fűszernövénykoszorú, akkor körbe mehet rá a sajtkockák fele, a különböző színű olívabogyók, és az édes ízt képviselő aszalt gyömölcsök. A recept szerint kis koktél szúrókákkal "házasítsuk össze" a sonka szallagokat és a mini paradicsomokat, majd ezeknek is keressünk helyet a koszorúban. Ha szalámit is rejtetnénk a sajtok mellé, akkor egy-egy szeletet tekerjünk össze, akár egy virág és nyomjuk a fűszernövények levelei közé. 

A maradék sajtkockákkal és a magvakkal töltsük ki az üresen maradt kis lyukakat a koszorúban, és a kreáció mellé kínáljunk kenyérchipset, vagy bármilyen más ropogtatnivalót, ílletve a vendégek kedvenc italát, pezsgőt, fehérbort, vagy egy ünnepi koktélt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek