8 bizarr karácsonyi szokás a nagyvilágból

Az év legszebb időszakában vagyunk, emberek milliói ünneplik a karácsonyt világszerte. Fényfüzérekkel díszítik fel a házaikat, karácsonyfát állítanak, üdvözlőlapokat küldenek és finomabbnál-finomabb ételeket és süteményeket készítenek. Ez az a különleges időszak, amikor a szokásosnál jobban tiszteljük a hagyományokat, ám előfordulhat, hogy amit mi teljesen normálisnak gondolunk, az mások számára nagyon is furcsának tűnhet. Nézzünk is meg néhányat a világ legkülönlegesebb karácsonyi szokásaiból!

1. A karácsonyi kakirönk – Katalónia, Spanyolország

Katalónia különös és furcsa karácsonyi hagyománya a Tió de Nadal (karácsonyi rönk), amelyet népies nevén Caga tió-ként (ürítő rönk) is emlegetnek. Egy üreges farönknek széles, mosolygós arcot festenek, két kis lábat faragnak, és piros sapkát húznak a fejére.

Tió de Nadal - A híres karácsonyi ürítőrönkForrás: Shutterstock/Lady Kirschen

A Caga tiót december 8-tól minden nap gyümölccsel, dióval és édességekkel táplálják, majd szenteste a gyerekek karácsonyi énekeket énekelve botokkal jól megcsapkodják, hogy kiürüljenek az apró ajándékok. 

2. KFC kosár karácsonyra – Japán

Japánban hagyományosan nem ünneplik a karácsonyt, mivel ott nem sok keresztény él. Ennek ellenére az elmúlt években sok japán kezdi átvenni a nyugati karácsonyi hagyományokat, mint például az ajándékozást, a fák díszítését és a fényfüzéreket.

Egy vödör husi rendel!Forrás: Shutterstock/Image_Vulture

Egy 1970-es évekbeli sikeres reklámkampány miatt pedig szokássá vált, hogy karácsony napján ünnepi KFC-lakmározást tartanak. Minden karácsonykor hosszú sorok állnak a KFC éttermek előtt. Az emberek már jó előre megrendelnek az interneten egy vödör csirkét, hogy biztosan ne maradjanak le az akcióról. 

3. Szenteste nincs seprű – Norvégia

Egy évszázados norvég babona szerint a boszorkányok és a gonosz szellemek feltámadnak szenteste, és seprűt lopnak, hogy lovagoljanak rajta. Ezért szenteste, lefekvés előtt a norvégok a ház mélyére rejtik seprűjüket és más hasonló takarítóeszközöket, hogy a boszorkányok ne találják meg őket.

Figyelem! Jönnek a boszik!Forrás: Shutterstock/Corrado Baratta

A seprűk elrejtése mellett a férfiak a sörétes fegyvereiket is elsütik a házuk előtt, hogy elijesszék a boszorkányokat.

4. Szerelemjóslás – Csehország

Csehországban az egyedülálló hölgyek a karácsonyi időszakot arra is használják, hogy megjósolják a szerelmi életük jövőjét. Egy népszerű babona szerint ezt úgy lehet megtenni, hogy eldobnak egy cipőt, és megvizsgálják, hogyan landol.

Lesz esküvő vagy sem?Forrás: Shutterstock/Vadym Pastukh

A hajadon nők háttal a bejárati ajtóhoz állnak, majd a válluk felett az ajtó felé hajítják a cipőjüket. Ha a cipő orral az ajtó felé mutat, az azt jelenti, hogy a lány a következő évben férjhez megy.

5. A karácsonyi ördög – Ausztria 

Amikor meglátod Ausztria utcáin a furcsa, vadállat szerű lényeket, ne ijedj meg, azok csak a karácsonyi krampuszok! Az osztrák népviseletbe öltözött ördög a hagyomány szerint „félig kecske, félig démon", aki a karácsonyi időszakban megbünteti a rossz gyerekeket.

Támadnak a Krampuszok!Forrás: Michael Kleinsasser/Pixabay

Míg Szent Miklós, vagyis a Mikulás cukorkákkal jutalmazza a jó gyerekeket, a Krampusz a szemtelen gyerekeket megcsapkodja és a hátán lévő szalmából szőtt kosárba dobja őket.

6. A világ legjobb Mikulása – Kanada

Kanadában az egyik legkedvesebb hagyomány, hogy karácsony közeledtével a gyerekek levelet írnak a Mikulásnak.

Levél a MikulásnakForrás: Shutterstock/Ground Picture

A Canada Post munkatársai minden Santa Claus, North Pole, H0H 0H0, Canada címre küldött levelet felbontanak, és személyesen válaszolnak is rá. Az elmúlt 35 évben a világ minden tájáról érkezett levelek millióit válaszolták meg és küldték vissza több mint 30 nyelven.

7. A Gävle-kecske égetése – Svédország

A svédországi Gävle városában több mint 40 éve szokás, hogy egy óriási szalmából készült kecskét állítanak fel a karácsonyi vásár közepén. Ez a hagyomány azonban egy újabb különc szokáshoz vezetett.

Kezdődhet a kecske-égetés!Forrás: Shutterstock/Nettan C

A teljes egészében szalmából készült Gävle-kecskét minden évben gyújtogatók és vandálok támadják meg, akik mindent megtesznek azért, hogy karácsony napja előtt felégessék. Ez a bizarr hagyomány 1966 óta él, és a szalmafigura eddig csak 10 alkalommal élte túl a szezont történelme során. 2016-ban a szalmakecske még 24 órát sem bírt ki, és porig égett az avatás napján.

8. Karácsony a tengerparton – Ausztrália

Ausztráliában a karácsonyt akkor ünneplik, amikor beköszönt a nyár. A szokásos karácsonyi hagyományokon kívül, mint például a családi összejövetelek, karácsonyi énekek, és a karácsonyi ajándékok, a legtöbb ünnepség a szabadban zajlik.

Karácsonyi buli a tengerpartonForrás: Shutterstock/Bellelen

Mivel ez az év legmelegebb évszaka, a karácsony náluk a strandolást, a szörfözést, a grillezést és a szabadtéri koncerteket jelenti. A legnépszerűbb karácsonyi rendezvény a Carols by Candlelight nevet viseli. Ezen a 19. századi hagyományból eredő eseményen az emberek éjszakánként gyertyát gyújtanak és énekelnek a szabadban. A koncertet a TV is közvetíti, melyhez híres ausztrál énekesek is csatlakoznak. 

(Forrás: tourscanner.com, bookboon.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek