A legérdekesebb és legszebb betlehemi jászolokból nyílt kiállítás

A kiállítás ma már egyre színesebb és látványosabb - ezt az elmúlt évek során úgy érték el a szervezők, vagyis a Magyar Kézművességért Alapítvány tagjai, hogy a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló művek mellett olyan alkotásokkal bővítették a palettát, amelyek a betlehemezés népszokásait örökítik meg, a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg. A lényeg, hogy a tárlaton látható kiállítási tárgyak kapcsolódjanak az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz és meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tegyék az otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy éppen az öltözékünket.

Simon Edit, a Goldmark Károly Kerámiaműhely vezetője, keramikus, fazekas népi iparművész, Mindenki eljött című alkotásaForrás: MTI/Kovács Attila

A Betlehemi jászol kiállítást egyébként immár 29. alkalommal rendezik meg, és idén újra a Szent István Bazilika Lovagtermében lelt otthonra. 

Az eseménysorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást. A kiállításokkal egyúttal a ciszterciek által az 1940-es években kezdeményezett betlehem-készítő mozgalom hagyományait is ápolják - olvasható a Bazilika.biz oldalán.

Garamvölgyi Adrienn gyékény-, csuhé-, szalmafonó, Angyali üdvözlet című alkotásaForrás: MTI/Kovács Attila

A pályamunkákat ezúttal is népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. Értékelték az új ötleteket, új technikákat, a téma új megközelítéseit, a kísérletező kedvet is.

Fejes Péter kézműves, Betlehem faistálló című alkotásaForrás: MTI/Kovács Attila

A zsűri végül 121 pályázó összesen majdnem 170 munkáját fogadta el. A munkákat a mai napról, vagyis december 16-tól egyészen 2023. január 8-ig nézhetjük meg, reggel 9-től 17:30-ig a Bazilika Kincstár-Kilátó jegyével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek