Gyertek, kicsit nézzünk körül, hogy a világ más pontjain milyen különleges ételek kerülnek karácsonykor az asztalokra! A bemutatott fogások között vannak nem túl bonyolultak is, amelyek nem csak az adott országban és kultúrában minősülhetnek ínycsiklandozónak. Ha elég nyitottak vagytok az új ízekre, egyiket-másikat akár meg próbálhatjátok elkészíteni is.
Mexikó – bacalao
A bacalao vagy sózott tőkehal a legtöbb országban nem gyakori az ünnepek alatt, de Mexikóban alapvető étel. A hűtés előtti időkben a tartósítás miatt a húsokat és halakat sózták, erre ma már nincs szükség, de ez a gyakorlat még mindig sok helyen létezik az országban. A bacalao esetében a halat rehidratálják és megfőzik, az eredmény pedig puha és ízletes lesz. Íme, hogyan készül a hagyományos bacalao!
Mexikóban a Bacalao a la Mexicana elkészítésének összetevői közé tartozik még a paradicsom, a chili, a hagyma, a fahéj, a burgonya és az olajbogyó. Jól eltelít, és biztosan felmelegít!
Costa Rica – tamales
Costa Ricában a tamales készítés karácsonyi hagyomány, és minden családnak megvan a saját „titkos" receptje. A tamales alapja egy kukoricatészta, amelyet banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolnak, majd párolnak.
![](http://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/2212/20221207tamale.jpg?w=800&h=533&t=5)
Némelyik sertéshússal van töltve, mások pedig marhahússal vagy csirkehússal. Egyéb élelmiszerek, amelyek a töltelék részét képezhetik, a fokhagyma, a hagyma, a burgonya vagy a mazsola. Bár télen nehéz beszerezni kukoricalevelet, de ebből a BBQ csirkés tamele receptből kiindulhattok, ha új ízekre vágytok.
Norvégia – smalahove
Hiába ez az ország áll hozzánk kultúrában és távolságban a legközelebb, ehhez az ételhez azért kell a gyomor, hiszen a Norvégia nyugati régióiból származó fogás egy bárányfejből készült étel, amelyet burgonyával és rutabagával, azaz karórépával tálalnak. Hagyományosan karácsony előtti vasárnapon szolgálják fel.
![](http://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/2212/20221207smalahove-norveg-etel.jpg?w=800&h=544&t=5)
Ami ezt az ételt rendkívül érdekessé teszi, az az elkészítési módja. A birka fejét kettévágják, az agyát eltávolítják, és a fej darabjait két napig vízben áztatják. Áztatás után a fejet sózzák, szárítják, füstölik, majd végül megfőzik vagy párolják. Az elfogyasztása már önmagában is művészet: először is a füleket és a szemeket csemegeként fogyasztják, majd a húst a koponya elejétől hátrafelé haladva eszik meg.
![](http://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/2108/20210806csirkekfcropogos.jpg?w=310&h=207)
(Forrás: boredpanda.com, fluentin3months.com)