Három, számunkra szokatlannak tűnő karácsonyi étel a világból

Gyertek, kicsit nézzünk körül, hogy a világ más pontjain milyen különleges ételek kerülnek karácsonykor az asztalokra! A bemutatott fogások között vannak nem túl bonyolultak is, amelyek nem csak az adott országban és kultúrában minősülhetnek ínycsiklandozónak. Ha elég nyitottak vagytok az új ízekre, egyiket-másikat akár meg próbálhatjátok elkészíteni is.

Mexikó – bacalao

A bacalao vagy sózott tőkehal a legtöbb országban nem gyakori az ünnepek alatt, de Mexikóban alapvető étel. A hűtés előtti időkben a tartósítás miatt a húsokat és halakat sózták, erre ma már nincs szükség, de ez a gyakorlat még mindig sok helyen létezik az országban. A bacalao esetében a halat rehidratálják és megfőzik, az eredmény pedig puha és ízletes lesz. Íme, hogyan készül a hagyományos bacalao!

Mexikóban a Bacalao a la Mexicana elkészítésének összetevői közé tartozik még a paradicsom, a chili, a hagyma, a fahéj, a burgonya és az olajbogyó. Jól eltelít, és biztosan felmelegít!

Costa Rica – tamales

Costa Ricában a tamales készítés karácsonyi hagyomány, és minden családnak megvan a saját „titkos" receptje. A tamales alapja egy kukoricatészta, amelyet banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolnak, majd párolnak.

Forrás: Notimex via AFP/Carlos Pacheco Parra

Némelyik sertéshússal van töltve, mások pedig marhahússal vagy csirkehússal. Egyéb élelmiszerek, amelyek a töltelék részét képezhetik, a fokhagyma, a hagyma, a burgonya vagy a mazsola. Bár télen nehéz beszerezni kukoricalevelet, de ebből a BBQ csirkés tamele receptből kiindulhattok, ha új ízekre vágytok. 

Norvégia – smalahove

Hiába ez az ország áll hozzánk kultúrában és távolságban a legközelebb, ehhez az ételhez azért kell a gyomor, hiszen a Norvégia nyugati régióiból származó fogás egy bárányfejből készült étel, amelyet burgonyával és rutabagával, azaz karórépával tálalnak. Hagyományosan karácsony előtti vasárnapon szolgálják fel.

Forrás: AFP/Truls Brekke

Ami ezt az ételt rendkívül érdekessé teszi, az az elkészítési módja. A birka fejét kettévágják, az agyát eltávolítják, és a fej darabjait két napig vízben áztatják. Áztatás után a fejet sózzák, szárítják, füstölik, majd végül megfőzik vagy párolják. Az elfogyasztása már önmagában is művészet: először is a füleket és a szemeket csemegeként fogyasztják, majd a húst a koponya elejétől hátrafelé haladva eszik meg. 

A szigetország karácosnykor"Forrás: Albert Hu / Unsplash"
A kakukktojás Japán, ahol KFC rántottcsirke kerül az ünnepi asztalra
A szigetország lakosságának nagy része még ma is a shinto és a buddhista vallás követője, az emberek csak egy kis százaléka vallja magát kereszténynek. De a karácsony kultúrköre alól nem vonták ki magukat, és a legtöbben vallási háttér nélkül is ünneplik. Igaz, kicsit másként; és ez leginkább a december 25-i nagy kajálásban mutatkozik meg. Ekkor ugyanis eljön a KFC rántott csirkéinek az ideje. A legutóbbi statisztikák szerint nagyjából 3,6 millióan rendelnek KFC-csirkét karácsonykor Japánban. Ez a hónap a franchise leghajtósabb időszaka Japánban. Így hát aki nem rendel előre, vagy nem kéreti házhoz, annak akár órákat is sorba kell állnia a karácsonyi csirkéjéért.

 (Forrás: boredpanda.comfluentin3months.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek