Utazási tippek advent utolsó hétvégéjére

Biztosan sokan megjártátok már a nemrégiben Európa legszebb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilikát a budapesti Szent István-bazilika előtti téren, így elképzelhető, hogy egy kis újdonságra vágytok. A szomszédos országok karácsonyi vásáraiban plusz izgalmat ad, hogy külföldön vagyunk, azaz minden, a beszélt nyelv, az ételek, sőt a karácsonyi portékák is mások, így akár az utolsó hiányzó ajándékokat is beszerezhetjük. Mutatjuk, mi hova utaznánk legszívesebben.

A szerelmesek kedvenc karácsonyi vására

Bécsbe utazni az adventi időszakban már bevett szokás a magyarok körében, mégis azért ajánljuk, mert különleges hangulata van. Népszerűsége nem csak színvonalas karácsonyi programjaiban rejlik, de abban is, hogy hihetetlenül közel van hozzánk – vonattal mindössze 2 óra 41 perc alatt már ott is lehetünk.

Bécs, a szerelmesek kedvenc adventi vásáraForrás: Heracles Kritikos/Shutterstock

Ilyenkor az óváros és a bevásárló utcák ünnepi fényben csillognak, a szerelmesek számára pedig extra vonzerőt jelent a szívecske alakú LED-ekkel díszített fa, a Herzerlbaum. A karácsonyi falut a Művészettörténeti és a Természettörténeti Múzeum között találjuk, így miért ne kötnénk egybe a látogatásunkat egy kis múzeumi élménnyel is? 

A Csendes éj szülővárosa, ahol még karácsonyi múzeum is van

Mozart szülővárosánál, a világörökségi Salzburgnál aligha akad ideálisabb helyszín a karácsonyra való hangolódásra, már csak azért is, mert itt íródott a világhírű karácsonyi dal, a Csendes éj. Az ünnepi díszbe öltöztetett város ilyenkor talán még elragadóbb, mint máskor: a színes, babaházszerű barokk épületekkel teli utcákon a sült gesztenye és a forralt bor illata leng, garantálva az ünnepi hangulatot. Hogy a város neve mennyire egybefonódott az adventtel, azt jól bizonyítja, hogy még egy egész évben látogatható karácsonyi múzeuma is van.

Salzburg, a Csendes éj szülővárosaForrás: Izabela23/Shutterstock

A Weihnachtsmuseum látványos kultúrtörténeti gyűjteményéből régi idők karáncsonyairól kaphatunk képet, hogyan ünnepelték a karácsonyt 1840 és 1940 között. Ha a bécsi vonatról nem szállunk le az osztrák fővárosban, hanem tovább utazunk, akkor összesen 5 óra 12 perc alatt Salzburgban találhatjuk magunkat.

Ahol jégből készült a Betlehem

Egy másik osztrák város, ahova átszállás nélkül juthatunk el pár perccel több mint 5 óra alatt, Graz,  ami szintén világörökségi helyszín. A stájer főváros, melynek egyik legfőbb nevezetessége az Óratorony, egyedülálló, cseréptetős városképe miatt lett UNESCO-világörökség.

Graz híres jégből készült BetlehemeForrás: Aron M/Shutterstock

Advent idején fények sokasága és hangulatos karácsonyi vásárok lepik el az utcákat. Az ünnepek legfőbb nevezetessége pedig az életnagyságú jégből készült betlehem, valamint a városháza homlokzatára vetített adventi naptár.

Ebben a városban karácsonyi méhsört is fogyaszthatunk

Pozsony legszebb része, az Óváros az ünnepekre meseszerű karácsonyi vásárrá alakul át. A Fő tér, a Ferencesek tere és a Hviezdoslav tér finomságoktól lesz illatos és karácsonyi énekektől hangos. A standokat elárasztják a hagyományos nemzeti ételek, kóstolhatunk káposztalevest, valamint ínycsiklandó, a szemünk előtt készülő hús-, és halételeket. Az édességek közül a legkedveltebb az ostya, a laska és a mézeskalács, természetesen kapható forró grog, puncs is, de számunkra a legvonzóbb különlegességnek a karácsonyi méhsör tűnik, ami egy csillagánizzsal fűszerezett mézből készült szeszes ital.

Pozsonyba két év kihagyás után, idén visszatért a Karácsonyi Fő VásárForrás: Renata Sedmakova/Shutterstock

A tér fabódéinak kirakatában és a régi városháza udvarán főleg kézművességi termékek találhatók, főleg kerámia-, fa-, üveg-, kukoricalevél és textiltermékek. Ha számunkra fontos, hogy minél rövidebb időt kelljen a vonaton töltenünk, és kevesebbet kelljen fizetnünk, az egykori magyar főváros, Pozsony jó választás lehet, hiszen vonattal mindössze 2 óra 23 perc alatt érkezhetünk meg Budapestről, mindössze 5200 forintért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek