Így ünneplik a karácsonyt a meleg helyeken

„Fehér karácsonyról álmodom" – énekli Bing Crosby a világ egyik leghíresebb karácsonyi slágerében. Az utóbbi években a fehér karácsony már hazánkban is kérdéses, de mi van azokkal az országokkal, ahol a karácsony valójában nyárra esik? Most megmutatjuk, hogyan ünnepelik az emberek a karácsonyt, ahol az átlaghőmérséklet 25-30 Celsius fok között mozog.

Ausztrália és Új-Zéland - Karácsony a szabadban 

Ausztráliában és Új-Zélandon a karácsonyt akkor ünneplik, mikor beköszönt a nyár. Tehát az ünneplés gyakorlatilag a szabadban zajlik, és az emberek ilyenkor napoznak és strandolnak a legtöbbet. A karácsony Ausztráliában is munkaszüneti nap, akárcsak Új-Zélandon. Az ausztrálok általában a tengerparton grilleznek, a helyi szörfösök pedig Mikulás sapkában szelik a hullámokat.

A helyiek strandolnak, napoznak, grilleznek és Mikulás sapkában ünnepelnekForrás: AFP/Peter Parks

Ilyenkor a nagyszakállú is ellátogat a strandra, és cukorkákat, édességeket oszt a gyerekeknek, a karácsonyfákat a világító füzérek és gömbök mellett, gyönyörű, színes virágok díszítik. Új-Zélandon karácsonyi felvonulásokat is rendeznek, emellett az országnak saját karácsonyi énekei is vannak. 

Dél-Afrika - Szerencsét hozó sült hernyó 

Mint a világ többi részén, Dél-Afrikában is a hagyományok részét képezik a karácsonyi énekek. Ilyenkor helyiek a szabadban díszítik fel a fenyőfákat, a gyerekek pedig beteszik alá a zoknijukat. A meleg időjárás miatt a legtöbben a szabadban gyűlnek össze egy ünnepi ebédre és vacsorára. A karácsonyi menü általában pulykasültből, kacsából vagy marhahúsból, és mazsolás sárga rizsből áll.

A szabadban ünnepelnekForrás: Shutterstock/Disobeyart

Sokan itt is a braai-t (grillezés) részesítik előnyben. Ráadásul Dél-Afrikában karácsonyra sült hernyót is szokás enni, mert ez állítólag szerencsét hoz. Desszertnek kötelező a hagyományos karácsonyi puding, de szívesen fogyasztanak parfétortákat is. Vacsora után a dél-afrikaiak petárdákat és tűzijátékokat robbantanak.

Fülöp-szigetek - 9 ünnepi mise

A Fülöp-szigeteken a karácsony olyan, mint sehol máshol a világon. Ebben az országban a karácsonyi ünnepségek már december 16-tól kezdődnek, és egészen január első hetéig tartanak, amikor is a vízkeresztet ünneplik. Ez idő alatt összesen kilenc misét rendeznek meg, a legtöbbet még hajnal előtt. A nagy katolikus közösségnek köszönhetően a karácsony az egyik legfontosabb ünnep a Fülöp-szigeteken.

Ünnepi mise a Fülöp-szigetekenForrás: AFP/Joel Nito

Bár trópusi országról van szó, december az év leghűvösebb hónapja, de az átlaghőmérséklet ilyenkor is 27-30 fok körül mozog. A nedves évszak júniustól októberig, míg a száraz évszak áprilistól májusig tart. Karácsonykor a filippínók ébren maradnak a „Simbang Gabi" mise után, és éjféltől kezdik ünnepelni a szentestét. A karácsony napja inkább a közös családi étkezésről szól, ilyenkor sertéssült, sonka, párolt rizs, gyümölcssaláták, valamint különféle desszertek kerülnek az ünnepi asztalra. 

Karib-szigetek - Zenés-táncos felvonulás

A Bahamákon a karácsonyt december 26-tól január 1-ig ünneplik. Ebből az alkalomból hajnali 2 órától hatalmas utcai felvonulás kezdődik. Zene, tánc és élénk színű jelmezbe öltözött több száz fős tánccsapatok szórakoztatják a közönséget. Montserratban és Saint-Christophe-ban még szépség- és zenei versenyekre is számítani lehet.

Zenés-táncos felvonulás a BahamákonForrás: Shutterstock/Montez Kerr

A karácsonyi étkezés sóskával, valamint virágból készült itallal kezdődik, ezt követi a sonka, sült pulyka- vagy marhahús, és egy desszert, amely süteményből vagy szárított gyümölcstortából áll, borral vagy rummal átitatva.

Egyiptom - Karácsony kicsit másképp

Egyiptom lakosainak nagy része a muszlim vallás híve, de a lakosság 10 %-a kopt keresztény és ők ünneplik a karácsonyt. Az adventi időszak január 7.-ét megelőző 40.napon kezdődik. Náluk ez böjti időszak, amikor nem lehet semmi húsfélét fogyasztani, még állati eredetű termékeket sem. 

Egyiptomban egy napig ünneplik a karácsonytForrás: Shutterstock/Smiltena

Január 6-án van szenteste, nálunk ez a december 24-e. Este hét vagy nyolc óra körül kezdődik a liturgia a templomban, ahol hosszasan imádkoznak. A karácsony náluk egy napos, december 25-én tartják, amikor összegyűlnek a családok. Nincsenek tipikus karácsonyi ételeik, az asszonyok édes süteményeket sütnek és az ünnep napján megajándékozzák ezzel a muszlim testvéreiket is. Karácsonyfát nem állítanak, és nincs nagy ajándékozás sem. A legjellemzőbb, hogy ajándékként, új ruhákat vásárolnak, melyeket majd hétköznap hordanak.

(Forrás: expat.com, karacsony.blog)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek