Óriási, horgolt karácsonyfát állítottak a Balatonnál

Különleges és kreatív módszerekkel, nyolcszáz horgolt terítőből állították össze azt az ötméteres karácsonyfát Balatonlellelén, a Béke téren, aminek már bárki a csodájára járhat – adta hírül a SONLINE.

Az öt méteres, horgolt karácsonyfa BalatonlellénForrás: Facebook/Hello Balatonlelle

A Civilek Lellei Közössége és a kézműves látnivaló ötletgazdája, Gyetvai Erika célja nemcsak az volt, hogy elkészüljön egy dekoráció a város számára, hanem hogy összehozza a generációkat, és megszólítson olyan embereket is, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kimozdulni otthonukból.

Erika a mintegy 30 tagot számláló horgoló-kötő csapatával a népi kézművesség hagyományait igyekszik ápolni és átörökíteni.

"Reméljük, hogy ezzel a kezdeményezéssel örömtelibbé és meghittebbé tehetjük majd Balatonlelle adventi rendezvényeit. Az elmúlt időszak nem kedvezett az emberi kapcsolatoknak, ezért szerettem volna valamilyen formában összehozni egy olyan közösséget, amelyben minden generáció jelen van és egy közös célért dolgozik." - mesélte az ötletgazda.

Erika az interneten böngészve talált rá a mezőkovácsháziak által készített horgolt karácsonyfára, és úgy gondolta, hogy Balatonlellén is jól mutatna egy hasonló installáció. Már az éve elején, januárban szervezkedni kezdett, felkereste azokat, akik tudnak horgolni a településen, és szívesen elkészítenének egy-egy motívumot. 

A fára egy faragott tábla is készült az alkotók nevévelForrás: Facebook/Hello Balatonlelle

A generációk összehozása sikerrel járt, tizennyolc éves és nyolcvanhat éves résztvevő is segített a kézműves projekt megvalósulásában. Az egyik fiatalember a padláson talált rá nagymamája többdoboznyi fonalára, de olyan ügyes kezű alkotó is volt a településen, aki száz kis terítőt készített.

Horváth László fafaragó pedig erre az alkalomra készített egy táblát, rajta a harminchat alkotó nevével. A csúcsdíszt is ő készítette el a fa tetejére. Az elkészült nyolcszáz horgolt lapot a napokban már felhelyezték az ötméteres fémvázra, majd belülről kivilágítják, és november 26-án kulturális program keretében avatják fel Balatonlellén. Ha valaki arra jár és tud fotózni, a Travelo Facebook-oldalán ossza meg velünk a fotókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek