Mintegy 18 méter magas lesz, és megvan honnan érkezik az ország karácsonyfája

A fenyő, melyet az ország karácsonyfájának választottak, eddig a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette. Az ezüstfenyő mintegy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű és 6-8 tonnás - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtóirodája november 20-án.

A 2021-es fa a Kossuth térenForrás: www.parlament.hu/Az ország karácsonyfája / FB

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik majd meg a Kossuth térre. Mivel a fa ne kicsi, a szállításakor előfordulhat várakozás vagy korlátozás az utakon, emiatt kérék a közlekedők türelmét az illetékesek.

Az ezüstfenyőt szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától halad majd az M3-as autópályán. Körülbelül 13.30-tól az M0-s autóút - Megyeri híd - 11. sz főút - III. Batthyány utca - Rákóczi utca - Szentendrei út - Pacsirtamező utca - Lajos utca - Árpád fejedelem útja - Üstökös utca - Török utca - Margit híd (forgalom kizárásával) - Jászai Mari tér - Balassi Bálint utca (villamosforgalom kizárásával) - Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani - írták.

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzó fogja díszíteni a karácsonyfát.

Idén a nemzet Betleheme - ahogyan a készítők elnevezték - Kisgyőrből érkezik, és embernagyságú fából faragott figurákból áll. Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően a faanyagot - tűzifaként - rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala - írták a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek