A világ legnagyobb karácsonyfája egy egész hegyet elfoglal

Hogy az olaszországi Gubbio karácsonyfája szép vagy inkább ízléstelen, arról megoszlanak a vélemények. De akármelyik táborba is tartozol, egészen biztosan érdekesnek fogod találni, már csak a mérete miatt is!

Gubbio karácsonyfája 650 méter magas, és 4 ezer égőből állForrás: AFP/Paolo Tosti

A fa ugyanis nem egy nappalit, de még csak nem is egy városi teret tölt be teljesen, hanem egy egész hegyet! Már 30 mérföldről látni lehet, 1991 óta pedig a világ legnagyobb karácsonyfájaként szerepel a Guinness Rekordok Könyvében.

Na jó, nem igazi karácsonyfáról van szó. Ez valójában egy fényinstalláció, amely több ezer lámpából és több kilométernyi elektromos kábelből áll, és amelyet minden év december 7-én kapcsolnak fel az Ingino-hegy oldalán. Az esemény pedig annyira neves, hogy az aktuális pápák is részt szoktak venni rajta.

Ha szeretjük a regényeket, akkor Gubbio egészen biztosan ismerősen cseng Szerb Antal Utas és Holdvilág című regényéből. Ez a 31 ezer fős város középkori házairól, sötét hangulatáról és a házakon lévő befalazott kapukról ismert – ez az úgynevezett halottak kapuja, amit csak akkor bontanak ki, amikor az elhunyt koporsóját kiviszik a házból, majd ismét befalazzák, hogy a halott ne mehessen vissza. Ha bővebben olvasnál a regény helyszíneiről, kattints ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek