Kirándulástipp decemberre: Megtalálták a Mikulás sírját

Régészek megtalálták a Mikulás sírját, mégpedig egy ma is látogatható törökországi templom padlómozaikjai alatt, véletlenül – adta hírül a Time Out.

Mikulás alatt természetesen azt az i.sz. 270 és 343 között élt püspököt értjük, akinek a személyén az ajándékot hozó piros ruhás öregember legendája alapszik: Myrai Szent Miklóst. A szegényeknek és rászorulóknak ajándékot osztó püspök a régészek szerint a törökországi Antalya tartomány Demre városában, a Szent Miklós-templom alatt van eltemetve.

A régészek a templom padlója alatt véletlenül találtak rá a Mikulás sírjáraForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Mustafa Ciftci

Szent Miklós sírját állítólag a templom padlómozaikja alatt találták meg egy rutinfelmérés során ebben a hónapban. Bár a templomot a szentről nevezték el, és Szent Miklós eredeti temetkezési helyeként is említik, korábban a történészek úgy tudták, hogy a szent csontjait a 11. századi keresztes hadjáratok során Olaszországba szállították.

A szarkofágot a törökországi Szent Miklós templomban ásták kiForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Mustafa Ciftci

A templom, ahol a legfrissebb információk szerint a Mikulás sírja van, nyitva áll a nagyközönség számára. A belépő körülbelül 125 török lírába (kb 2800 forint) kerül. Magát a szarkofágot, amelyet a padló különböző vizsgálatai során fedeztek fel, még nem ásták ki.

Ha a Mikulás sírja önmagában nem elég ahhoz, hogy Demrébe csábítson, sok más látnivaló is van a környéken. Az ókori Myra város romjaitól az Antalya-part körüli szigettúrákon át, a bizánci történelem emlékeiig itt mindent megtalálsz, amit csak egy utazó kívánhat. Valójában ez egy remek hely egy karácsonyi kiruccanáshoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek