Így ünnepelték a karácsonyt a világ különböző pontjain

A karácsony számos országban várva várt eseménye az évnek, de ahány hely, annyi szokás alakult ki a megünneplésére. Van ahol úszóversennyel, máshol medvetánccal, megint máshol fényfestéssel emlékeztek meg az év végi ünnepről. Ebben a cikkben a legkülönlegesebb karácsonyi hagyományokat gyűjtöttük össze.

Jégszobrok Kínában

A sorból nem maradhatott ki a Harbini Nemzetközi Jég- és Hófesztivált amiről tegnap készítettünk egy szép összeállítást itt az oldalon.

harbin,jég,hó,fesztiválForrás: MTI/AP/Hszinhua/Hszien Csien-Fej

Úszóverseny a barcelónai kikötőben

A barcelónai kikötőben minden évben megrendezik a hagyományos karácsonyi úszóversenyt. Nem volt ez másképp idén sem. December 25-én 112. alkalommal ugráltak a vízbe a Nadal Kupa mikulássapkás résztvevői, üdvözölve az ünnepet.

Vízbe ugranak a hagyományos karácsonyi úszóverseny résztvevői a barcelonai kikötőben 2021. december 25-én.Forrás: MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta

És a londoni Hyde Park tavában

De az úszóverseny úgy tűnik nem csak mediterrán karácsonyi hagyomány. A londoni Hyde Park Serpentine-tavában is versenyeztek december 25-én. A Serpentin úszóklub 1864 óta rendezi meg minden évben a Peter Pan-kupát, és ahogy az lenni szokott, idén is sokan mikulássapkában vonultak a vízbe - írja az Evening Standard.

Karácsonyi fürdőzés a londoni Hyde ParkbanForrás: Andy Rain/MTI

Jeges vízben fürdőzés Lengyelországban

A lengyelországi Szczecinben sincs túl jó idő jelenleg, de ez senkit nem gátolt meg abban, hogy részt vegyen a hagyományos téli mártózáson. A december 26-i eseményre egy kicsit melegebb sapkát kellett viselni, mint Londonban, de így is sokan kilátogattak a vízhez.

Téli úszók megmártóznak a jeges vízben a lengyelországi Szczecinben, 2021. december 26-án.Forrás: MTI/EPA/PAP/Marcin Bielecki

Medvetánc Bukarestben 

Bukarestben karácsony első napján medvebundába öltözött emberek medvetáncot adtak elő. A kereszténység előtti időkből származó román hagyomány őrzői házról házra járva, medvebőrbe bújva táncolnak és énekelnek, hogy fizetség fejében elriasszák az ártó szellemeket.

Medvebundába öltözött emberek karácsonyi medvetáncot adnak elő Bukarestben 2021. december 25-én.Forrás: MTI/AP/Alexandru Dobre

Fényfestés Sydney-ben

A karácsony Sydney-ben nemcsak azért izgalmas, mert az ünnepi időszakban 20 fok van, és az emberek rövidujjúban táncolnak az utcán, hanem mert az ünnepek alkalmából minden nap látványos vizuális effektekben fürdetik meg a neogótikus St Mary's katedrálist. Idén az otthont választották a fényfestés témájának. A világ legszebb "fényfestett" katedrálisairól itt olvashatnak!

Fényárban úszik a St Mary katedrális Sydney-ben. (korábbi évekből származó illusztráció)Forrás: Kosit/Shutterstock
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek