Pompás fényfestések, amik díszbe borítják a legszebb katedrálisokat

Az adventi koszorú, a karácsonyi vásárok és az ajándékozás mellé az utóbbi időben egy újkeletű ünnepi szokás is csatlakozott: a fényshow. Igaz, az ünnepektől függetlenül is rendeznek fényfesztiválokat világszerte, de több olyan város is van, ahol a katedrálisok homlokzatátra vetített fényjáték már szinte karácsonyi hagyománnyá vált. Ezek közül a látványos attrakciók közül válogattunk.

St Mary's katedrális Sydney-ben

A karácsony Sydney-ben nemcsak azért izgalmas, mert az ünnepi időszakban 20 fok van, és az emberek rövidujjúban táncolnak az utcán, hanem mert az ünnepek alkalmából minden nap látványos vizuális effektekben fürdetik meg a St Mary's katedrálist.

St Mary's katedrális Sydney-ben, advent idejénForrás: Kosit/Shutterstock

A show a neogótikus katedrális épületén minden nap 19:30-től 23 óráig tart, és mindenki számára ingyenes. Idén az otthont választották a fényfestés témájának.

Az angliai Lichfield katedrálisa

Az angliai Lichfield gótikus katedrálisa már önmagában lenyűgöző látvány magasba szökő, középkori tornyaival és milliónyi apró homlokzati díszítésével. Ennek a csodálatos építménynek a roppantul részletes főhomlokzatát világítják be minden évben mindeféle színes, karácsonyi témájú rajzzal.

És ahogy Sidney-ben is, errefelé is már karácsonyi hagyományként tekintenek az eseményre. Az idei vetítés témája a jászol. A fényjátékhoz természetesen zenei elemek is párosulnak.

Szent Pál székesegyház Minnesotában

A minnesotai Szent Pál székesegyháznál egész fesztivált rendeznek a karácsonyi szezonban. Itt nem csak az épület homlokzatát, de a belső terek minden zegét-zugát megfürdetik a fényben. 

Idén a hangjátékkal kísért Csillagos éj című vetítéssorozattal világítják be a mennyezettől a padlóig a templombelső minden részletét. A 150 méter magas homlokzaton pedig karácsonyi történeteket mesélnek. Ahogy Angliában, úgy Minnesotában is a Luxmuralis nevű brit cég biztosítja a műsort.

Peterborough katedrálisa

Az említett Luxmuralis készítette a peterborough-i katedrális fényshowját is, de ez az ausztrállal ellentétben egyszeri alkalom volt: ezzel indult el a közép-angliai város adventi szezonja.

A grandiózus előadás a homlokzaton kezdődött, majd a műsor második felében az épület enteriőrjét fürösztötték meg a fényben David Harper zeneszerző hangjainak aláfestésével.

Ha további fényben fürdő katedrálisokban gyönyörködnének kövessék a Luxmuralis instagram-oldalát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek