Ezen a helyen csendült fel először a világ legnépszerűbb karácsonyi dala

A világhírűvé vált Csendes éj című dalt több mint 200 évvel ezelőtt énekelték el először a Salzburghoz közeli Oberndorf település templomának falai között. A történet szerint a dal és szövege egy Joseph Mohr nevű pap és Franz Xaver Gruber orgonista, zeneszerző barátságból született.

Véletlenek sorozata

A „Stille Nacht! Heilige Nacht" című dal 1818. december 24-én az oberndorfi Szent Miklós (St. Nikola) templomban csendült fel először. Az akkor 31 éves Gruber és a húszas évei közepén járó Mohr Oberndorfban találkozott. Mohrt, az osztrák papot, ugyanis ide helyezték, Gruber pedig, aki kántortanító és orgonista volt, anyagi okokból ebben a faluban is vállalt orgonálást. A két fiatalember között barátság szövődött.

Ez a barátságos, ma is csak pár ezer lakosú település a híres dal szülőhelyeForrás: Arne Müseler/Wikpedia

A történet szerint Mohr már jóval korábban, 1816-ban – amikor még a Mariapfarr zarándokhely templomának papja volt – megírta a dal szövegéül szolgáló verset, de csak az előadást megelőző szentestén kérte meg Grubert, hogy szerezzen hozzá dallamot és gitárkíséretet.

A gitárzene abban az időben inkább a szórakozóhelyeken volt jellemző. Az elbeszélések szerint ez azért történt mégis így, mert a templom orgonája nem működött, mivel állítólag egerek rágták szét a fújtatókat. Gruber először nem is értett egyet Mohrral, mert félt, hogy a híveknek nem tetszik majd a gitárkíséret, de végül beleegyezett, és megírta a zenét, melyre hatással voltak Gruber szülőföldjének népzenei hagyományai. Mikor befejezte, már csak pár óra volt hátra a miséig.

Gruber eredeti kottája (Csendes éj)Forrás: Franz Xaver Gruber/Wikipedia

A karácsonyi misére érkező híveket eleinte meglepte az újítás: miközben a két fiatalember két szólamban énekelt, Mohr gitáron kísérte magukat, de végül sikert arattak, és a hívők gyorsan megkedvelték a dallamot. 

Az emlékeket az árvíz sem sodorhatta el

A település gyakran szenvedett a Salzach folyó árvizeitől, ennek esett áldozatául a Szent Miklós templom is az 1900-as évek elején. Ezek után a városközpontot messzebb, biztonságosabb helyre építették ki, és ott új templomot emeltek. A lebontott templom helyén egy emlékkápolna épült, amit 1937 augusztusában szenteltek fel, és az időközben világhírűvé vált dalról Csendes Éj Emlékkápolnának (Stille-Nacht-Gedächtniskapelle) neveztek el.

Az egykori templom helyén álló emlékkápolna ad ma már otthont a csodás dallamoknakForrás: salzburg.info

A Csendes éj ma is sok helyen felcsendül Advent idején Salzburg tartományban a karácsonyi vásárokon, a salzburgi Adventi Éneklés során, és számtalan ünnepi koncert alkalmával. De nem csak ott, hanem Ausztria minden szegletében, és a világ sok országában is. A dal szerzői előtt minden év december 24-én, 17 órakor a Gruber-Mohr-emlékműnél tisztelegnek, amit a kápolna mellett helyeztek el. A Csendes éjről elnevezett kápolnában pedig minden év karácsony estéjén felcsendül az ismert dallam az ott összegyűltek előadásában.

Múzeumot is kapott a dal

A kápolna szomszédságában álló parókia épületében alakították ki a Stille Nacht múzeumot, ahol Joseph Mohr 1817-1819 között lakott. A mintegy 260 m² kiállítási területen a látogatók rendszerezett áttekintést kapnak a világhírűvé vált karácsonyi ének történetéről: többek között az ősbemutató helyszínéül szolgáló Szent Miklós templomról, valamint betekintést nyerhetnek a szerzők, Joseph Mohr és Franz Xaver Gruber életébe. A múzeum kiemelt figyelmet szentel a dal világhódító sikerének.

A kétszintes múzeum épülete, amiben egykor Mohr is lakottForrás: salzburg.info

A múzeum vendégei több multimédiás eszköz és állomás segítségével merülhetnek el a karácsonyi dal keletkezésének történetében, és az akkori idők világában. Az egyik legnagyobb attrakció a karaoke-állomás, ahol mindenki kedvére kísérletezgethet a dal különböző nyelvű és zenei feldolgozású változataival.

A Csendes éj múzeum betekintést nyújt a dal születésébe, a képen Gruber láthatóForrás: salzburg.info

Arra járva bármelyik évszakban érdemes ellátogatni Oberndorfba és az útba eső településekre. Nyáron Oberndorf nem csak a barátságos utcákkal, sörkertekkel és kávéházakkal csábít, hanem számos környékbeli látnivalóval is.

A Grabensee, a Wallersee, a Mattsee és az Obertrumersee tavaknál tehetünk egy hosszú sétát, kerékpározhatunk a Tauern kerékpárúton, vagy túrázhatunk a környező hegyekben és Mozart városában is – Oberndorf ideális kiindulópont egy változatos üdüléshez. Ugyanakkor kétségtelen, hogy advent idején a leghangulatosabb, amikor áhitattal és szeretettel telik meg az apró kápolna, és felcsendül a világhírű dallam.

(Források: kataliszt.blogspot.com, salzburg.info, Wikipedia)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek