Tőlünk öt órányi autóútra található Európa legnagyobb, úszó adventi lámpása

A Salzburg és Felső-Ausztria tartomány határán fekvő Wolfgangsee a környék egyik legnagyobb, legnépszerűbb és legszebb tava, aminek egyik oka, hogy hegyláncok ölelik körbe, így rendkívül látványos és hangulatos. Ennek a tónak a vízén lebeg a 16 méteres magasságával Európa legnagyobb úszó adventi lámpásának számító építménye.

Az advent egyik szimbóluma a lámpás, amely megállásra, gondolkodásra és elmélkedésre hív, különösen, ha egy olyan mesés környezetbe helyezik el, mint ez a tó.

A Wolfgangsee tó vizében visszatükröződő lámpás így még hatalmasabbnak hatForrás: wolfgangseer-advent.at

Ugyanakkor nem mindig gyönyörködhettek a látogatók a különleges lámpásban. 2017 október végén a Herwartnak nevezett vihar elpusztította a tó nevezetességét, és abban az évben, az adventi időszakig hátralevő hetekben szóba sem jöhetett, hogy egy új lámpást készíthessenek. Felmerült az a kérdés is, hogy egy ekkora objektum egyáltalán ellenáll-e a természet erejének a tónál, így megkérdőjelezték az újraépítését is.

Sokáig kérdés volt, hogy újjáépítik-e a viharban elpusztult lámpástForrás: wolfgangseer-advent.at

A látogatók viszont meglehetősen erősen befolyásolták ezt a kérdést: kijelentették „a Wolfgangsee Advent lámpás nélkül nem létezhet", így többek összefogásával egy új, még masszívabb, stabilabb lámpás készült, fából. „A valaha volt legszebb lámpásunk ennek az eredménye" – mondta a piacszövetség elnöke, Fritz Gandl a 2018-ban készült új lámpásról.

St. Wolfgang nem alszik téli álmot

A lámpás az ékszerdobozhoz hasonlítható, apró város, St. Wolfgang partjairól, vagy az oda tartó hajókról csodálható meg.

A mesés kisvárosForrás: wolfgangseer-advent.at

St. Wolfgang az egyetlen part menti település, ezért a „tó fővárosnak" is hívják, habár nincs összesen 3000 lakosa. Pici, ám annál kedvesebb hely, és híres a gótikus zarándoktemplomáról. Nyáron is népszerű úti cél, hiszen hangulatos éttermek, szállodák, apró boltok várják a környéken kirándulókat. Télen pedig új életre kap: a lenyűgöző adventi hagyományok csábítják oda a látogatókat.

A hangulatos adventi vásár nézelődésre és vásárlásra csábítForrás: wolfgangseer-advent.at

Az óriás adventi kapuk bejárata a lámpásokkal megvilágított útra tereli a látogatókat, ahol karácsonyfák, gyertyák és világító fáklyák fokozzák az ünnepi hangulatot. Az egyedülálló, mintegy 80 életnagyságú, kihelyezett emberi figura egyedi atmoszférát áraszt.

Nicsak, ott világít a lámpás!Forrás: wolfgangseer-advent.at

Szerda esténként az adventi ünnepség gyertyafénynél zajlik. Ilyenkor az adventi vásáron minden villanyfény kialszik, minden üzletet és vásári fabódét lámpások világítanak meg, ahol a kézműves mesterek alkotásait és különleges karácsonyfadíszeket lehet megcsodálni, na, meg helyi specialitásokat kóstolni.

A karácsonyi vásár szerdánként gyertyafénybe borul, és minden egyes napon mennyei finomságokkal csábÍtForrás:Österreich Werbung/Peter Burgstaller

A préseltsajtgombóc-levestől (Kaspressknödelsuppe) a vaníliás kiflin és gyümölcskenyéren keresztül a könnyű császármorzsáig (Kaiserschmarrn) terjed a regionális finomságok választéka. Miután azonban a bécsi adventi vásárt elhalasztották, így valószínűleg St. Wolfgang is csak decembertől várja a turistákat.

(Forrás: austria.info, wolfgangseer-advent.at)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek