Stílusos karácsonyi üdvözlettel kedveskedik a brit titkosszolgálat

A GCHQ, az Egyesült Királyság legnagyobb titkosszolgálata az idei karácsonyi képeslapját stílusosan egy fejtörővel is kiegészítette. A rejtvény megoldásához ki kell egészíteni egy betűsort, majd pedig be kell írni a válaszokat a képeslap elülső oldalán látható karácsonyfadísz ábrájába - derül ki a matadornetwork.com cikkéből.

Karácsonyi hangulat - illusztrációForrás: StockSnap/pixabay.com

Az utasítás így hangzik: „Egészítse ki a következő kilenc szekvenciát, és a hiányzó betűket írja be a gömb megfelelő arany csomópontjaiba. Kövesse a nyilak irányát az üzenet elolvasásához.

A szekvenciák a következők: GFEDCB_; NOHHPQ_; MDCLXV_; POIUYT_; DPLLMS_; HHELIB_; NAMWON_; EOEREX_; és GMRDPR_.

A választ a GCHQ a web- és a Twitter-oldalán posztolja, ahol egyébként minden héten új rejtvények találhatók.

Így néz ki a képeslapForrás: gchq.gov.uk

A GCHQ szóvivője szerint: „A problémamegoldás áll a tevékenységünk középpontjában. A rejtvény megfejtése betekintést nyújt abba, milyen képességekre van szükség ahhoz, hogy valaki a GCHQ elemzője lehessen. Összegyűlhet a család, hogy közösen találják meg a megoldást."

A GCHQ egyébként leginkább a második világháború alatti akcióiról híres, ezen belül is legendás kódfeltörőjéről, Alan Turingről, aki feltalálta az Enigma elnevezésű kódfejtő gépet, melynek segítségével feltörhették a kódolt német üzeneteket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek