Adventi naptárat indított az Opera, minden egyes nap más ajándékot lehet kinyitni ablakaiban

Online adventi naptárat indított a Magyar Állami Operaház. Az advent első vasárnapján, november 29-én induló sorozatban 26 napon keresztül vadonatúj produkciókat és eddig kiadatlan felvételeket lehet meghallgatni – olvasható az Operaház weboldalán.

26 napon keresztül mindig valami szépen csengő, téli jóság csendül fel a kattintható ablakokbanForrás: Opera.hu

Minden napra egy kis muzsika

Mivel az intézmény az adventi időszakban is kénytelen zárt ajtók mögött üzemelni, ezért apró ajándékként honlapján és közösségi oldalán minden nap egy, az ünnepkörhöz köthető dal, ária, opera- vagy balettrészlet és hangszeres darab vadonatúj felvételét mutatja be. Az előadók között az Opera népszerű énekes és hangszeres szólistáit, valamint a Kórus, a Zenekar és a Balett művészeit láthatják az érdeklődők, de a Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek produkciója is megbújik a virtuális ablakok egyike mögött. A mai ajándék például ez:

Az intézmény egyik régi tervét valósítja meg, amikor Ariel Ramírez (1921–2010) a Magyar Nemzeti Balett meghiúsult tavaszi bemutatójához rögzített szerzeményeit most az Opera honlapján elérhető adventi naptárban a publikum elé tárhatja. A Kreol mise (Misa Criolla) és A mi karácsonyunk (Navidad Nuestra) című művek az Európában megszokott karácsonyi szerzeményektől eltérő hangulatú művek. A népi ihletettségű mise imáit és a karácsonyi kantáta tételeit Horváth István és Haja Zsolt szólójával, az Opera Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) közreműködésével és Dénes István vezényletével folytatásokban lehet meghallgatni az online adventi naptár ablakainak kinyitásával, amely ezen az oldalon érhető el.

Kivilágított, óriás diótörő-szobor is áll az Erkel színház előtt

Az intézmény azonban nem csak a virtuális térben készül a karácsonyra. Bár a szokásos Diótörő-fesztivált az intézmény nem tudja megtartani, az Erkel Színházat és az Eiffel Műhelyházat útjukba ejtők megcsodálhatják az épületek előtt feldíszített karácsonyfákat és az ünnepi fényeket. Az intézmény szobrász- és festőműhelyeiben a fák hagyományos dekorációi megújultak, mintegy 100 újabb Diótörő-figura készült az elmúlt hónapban, és minden dísz egyedi festést kapott.

Forrás: Berecz Valter / Opera.hu

Az Erkel színházi dekoráció a hagyományos, A diótörő-szereplőit kiállító hirdetőoszlopok mellett pedig egy új elemmel is bővült: az Opera díszletlakatos-műhelyében készült, 6,5 méter magas, a távolból is jól látható, kivilágítható diótörő-szobor ékesíti a színház Luther utcai főhomlokzatát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek