Adventkor a gyerekek nyertes rajzai díszítik majd a pécsi Dzsámit

Az Advent Pécs és a Zsolnay Fényfesztivál közös épületfestő rajzpályázatot hirdet, hogy a téli, adventi időszakban is fény, szépség és kreativitás ragyogja be Pécs főterét. Ezúttal gyerekeket hívtak alkotásra, hogy egy látványos épületvetítés keretében megmutathassák kreativitásukat, fantáziájukat és ügyességüket. A legszebb rajzokat Advent 2. és 3. hétvégéjén, sötétedés után a pécsi Dzsámi épületének déli homlokzatára vetítik ki, így azokat a nagyközönség hatalmas méretben tekintheti meg.

Gázi Kászim pasa dzsámiját és környékét minden évben csodálatos karácsonyi hangulat lengi beForrás: Pécs advent/Facebbok

A pályázatra az épület (Gázi Kászim pasa dzsámija, hivatalos felszentelt nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom) szakralitásával, szellemiségével és hagyományaival harmonizáló, azokat tiszteletben tartó alkotásokat várnak. Az előválogatás során kiemelten értékelik azokat az alkotásokat, amelyek tükrözik az adventi időszak szépségét, a karácsony közeledtét. A pályázatra három korosztályban lehet nevezni: I. korcsoport: óvodások, II. korcsoport: 6–10 éves tanulók, III. korcsoport: 11–14 éves tanulók, így 4-től 14 éves korig minden gyerek pályázhat. A pályázatra egyénileg lehet nevezni, szülői és tanári segítség természetesen igénybe vehető.

Javasolják, hogy a rajzok kövessék a Dzsámi épületének formavilágát, készülhetnek bármilyen eszközzel, és legyenek minél részletesebbek és színesebbek, hogy az épületfestés minél látványosabb lehessen. A szebb látvány elérése érdekében ajánlják a vízfesték, filctoll vagy tempera használatát.

A rajzok elkészítéséhez egy mintasablont biztosítanak, ennek segítségével kell megrajzolni az alkotásokat, melyekből egy előválogatást követően kategóriánként 60 művet választanak ki.

 A pályaművek elkészítéséhez az Advent Pécs honlapjáról letöltött sablont kell használni, melyet A3-as méretben javasolnak kinyomtatni, így könnyebb megrajzolni az apróbb részleteket is.

Pillanatkép egy korábbi pécsi adventi ünnepi időszakbólForrás: Advent Pécs/Facebook

Előre kinyomtatott A/3-as sablonokat korlátozott számban a Zsolnay Negyedben található Zsolnay Infopont&Shopban (Pécs, Felsővámház u. 52.) is elérhetővé tesznek, melyek átvehetőek nyitvatartási időben (keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között). Minden korosztályban 6-6 művet fognak díjazni, 3 díjat a közönség, 3 díjat pedig egy szakmai zsűri ítél oda. Eredményhirdetés december 19-én 17 órától lesz a vetítés helyszínén, melyet online közvetítenek. A pályázat beadásának feltételeiről és a további részletekről az Advent Pécs honlapján és hivatalos Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek